Monumentul demolat, pe masa procurorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din monumentul situat în centrul Capitalei a rămas un morman de pietre şi gunoi
Din monumentul situat în centrul Capitalei a rămas un morman de pietre şi gunoi

Ilegal Reprezentanţii Primăriei şi cei ai Ministerului Construcţiilor aruncă vina dintr-o parte în alta pentru că s-a admis demolarea clădirii istorice din centrul Chişinăului, dărâmată în prima noapte de Crăciun. În urma sesizării municipalităţii, dosarul a ajuns la Procuratură. Oficialii firmei  care administra clădirea refuză orice fel de declaraţii.

Demolarea clădirii monument din centrul Capitalei a devenit motiv de dispută între reprezentanţii Ministerului Construcţiilor şi cei ai Primăriei Chişinău. Oficialii Ministerului Construcţiilor susţin că  firma Frizarius-Com, care avea în proprietate imobilul, a respectat toate procedurile de distrugere a clădirii. De cealaltă parte, funcţionarii Primăriei spun că demolarea a fost ilegală.  „Toate documentele ce demonstrează ilegalitatea distrugerii clădirii-monument de către Frizarius-Com au fost date Procuraturii“, a declarat pentru „Adevărul“, Vlad Modârcă, arhitectul-şef  al Chişinăului.

DEMOLATORII:
„NU NE MAI DERANJAŢI!“

Potrivit acestuia, proprietarii firmei de construcţii n-ar fi la prima abatere de la lege. Anterior, din cauza unor lucrări de construcţie la alt bloc, a fost omorât un copil, mai susţine arhitectul Vlad Modârcă.
Reprezentanţii Frizarius-Com au refuzat să comenteze acuzaţiile care le-au fost aduse. „Nu ne mai deranjaţi cu întrebări privind demolarea clădirii“, a spus scurt, prin telefon, contabila angajată a societăţii private. Oficialii Ministerul Construcţiilor susţin că firma ar fi îndeplinit toate procedurile legale înainte de demolarea imobilului. Mai mult, aceştia spun că Primăria Chişinău este vinovată în această problemă pentru că n-ar fi răspuns la timp, în termenele prevăzute de lege, la solicitările Frizarius-Com privind  demolarea monumentului.

În replică, reprezentanţii Primăriei Capitalei au precizat că cererea Frizarius-Com pentru eliberarea autorizaţiei de desfiinţare a clădirii a fost înregistrată în Cancelaria Direcţiei Generale de Arhitectură, Urbanism şi Eelaţii Funciare la 4 octombrie 2010. Exact după zece zile, în termen legal, firma de construcţii a fost informată în scris că i se respinge dreptul de a demola clădirea deoarece este monument de arhitectură de importanţă locală (casă individuală, construită în seclul XIX - n.r.), amplasat în centrul istoric al oraşului. Acest lucru, spun funcţionarii municipalităţii, este dovedit cu ajutorul Registrului monumentelor de importanţă naţională şi municipală, aprobat printr-o decizie a Primăriei Chişinău.

INFORMAŢI ŞI VERBAL

La 29 octombrie, municipalitatea a informat din nou Frizarius-Com despre interzicerea demolării imobilului. Arhitectul-şef al oraşului, Vlad Modârcă, susţine că l-ar fi chemat la Primărie pe administratorul clădirii şi l-ar fi informat şi verbal despre interzicerea dărâmării imobilului. Autorităţile locale mai spun că, în cazul demolării construcţiei din Bănulescu-Bodoni, Primăria a respectat cadrul legal privind autorizarea executării lucrărilor de construcţie.
Monumentul istoric i a fost pus la pământ cu buldozerul în prima noapte de Crăciun. Atunci, firma de construcţii Frizarius-Com a demolat clădirea pe care o avea în proprietate. În urma acestui lucru, primarul Dorin Chirtoacă le-a solicitat procurorilor deschiderea unui dosar penal. ;

„Toate documentele ce demonstrează ilegalitatea distrugerii clădirii au fost transmise Procuraturii.
Vlad Modârcă, arhitect-şef

„Firma a îndeplinit toate procedurile legale, înainte de demolare a imobilului.“
Ministerul Construcţiilor, comunicat de presă

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite