Montmartre şi lupte cavalereşti de Noaptea Europeană a Muzeelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi în acest an, de Ziua Internaţională a Muzeelor (18 mai) şi Noaptea Europeană a Muzeelor (19 mai), sălile de expoziţie îşi vor deschide uşile pentru toţi doritorii de a vedea obiecte de epocă sau o paradă a personajelor istorice.

De exemplu, la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie vor fi teatralizate lupte cavalereşti. Mai mult, vizitatorii vor fi provocaţi să răspundă la întrebările legate de anumite obiecte vechi de sute sau chiar mii de ani, despre care nici muzeografii nu cunosc prea multe.
„În fiecare sală va fi expusă câte o vitrină cu obiecte misterioase. Alături vor fi hârtiuţe pe care vizitatorii se vor da cu părerea ce reprezintă acestea. Cele mai ingenioase răspunsuri vor fi premiate", informează Aurelia Corneţchi. Tot aici, atât pe 18 mai, cât şi pe 19 mai, în cadul ediţiei a X-a a festivalului Cronograf, vor fi derulate filme documentare despre istorie, cultură, civilizaţie şi tradiţii.

Pe 19 mai, la fel ca şi Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie, Muzeul Naţional de Artă va fi deschis până la 2.00. Aici se vor aduna iubitorii de muzică clasică şi şansoniete franceze. „Vom deschide o cafenea franceză şi vom încerca să aducem Montmartre-ul de altădată în Chişinăul de azi. Damele şi cavalerii vor anima publicul. Vom avea chiar şi tango parizian", spune Veronica Galcenco, şefa Secţiei relaţii cu publicul.

Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală va primi vizitatori până la ora 22.00. Aici vor rula filme despre muzeele lumii, dar şi despre diverse tradiţii. Casa-muzeu „A.S. Puşkin", unde vor cânta mai multe formaţii profesioniste, dar şi de amatori, va rămâne deschis până la ora 21.00.

Atât de Ziua Internaţională a Muzeelor, cât şi în Noaptea Europeană a Muzeelor, toţi doritorii vor avea acces gratuit în sălile de expoziţii.

GALERIE FOTO Unde o putem vedea pe „Mona Lisa de Moldova"

APLAUDAŢI DE DEPUTAŢI

Sărbătoarea nu a fost trecută cu vederea nici de parlamentari care i-au aplaudat pe angajaţii instituţiilor muzeale. „Multstimaţi angajaţi ai muzeelor, primiţi felicitări din partea Parlamentului", aşa a început Marian Lupu şedinţa de azi a Legislativului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite