Moldovenii intră în febra sărbătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Plopa vinde iepuri care cântă şi recită poezii
Igor Plopa vinde iepuri care cântă şi recită poezii

Iarmarocul de Crăciun a fost inaugurat în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Capitală. Îmbiaţi de spiritul de sărbătoare şi de preţurile accesibile, clienţii cumpără cel puţin câte un cadou pentru cei dragi.

De la săniuţe şi brazi artificiali, până la Moş Crăciuni care cântă colinde englezeşti la saxofon, toate fură ochii trecătorilor pe bulevadrul Ştefan cel Mare. Majoritatea vizitatorilor iarmarocului au venit ca să cumpere cadouri pentru cei dragi. Pensionara Zinaida şi-a rezervat întreaga pensie de 500 de lei pentru a satisface dorinţele nepoţilor. „Nepoţelele mi-au spus că vor câte o păpuşă Barbie de la Moş Crăciun şi nu am putut să le refuz", povesteşte femeia.

IEPURELE, CEL MAI CĂUTAT


Vedeta tuturor tarabelor este însă iepurele, animalul care va fi mascota anului 2011 conform calendarului chinezesc. De pluş, porţelan sau plastic, preţul suvenirelor cu urecheaţi variază între 15 şi 100 de lei. Cel mai scump dintre aceştia îţi recită o poezie în limba rusă dacă-i pui un bănuţ în puşculiţă, ne lămureşte, sărind de pe un picior pe altul, vânzătorul Igor Plopa. „Dacă merg vânzările, nici frigul nu-l mai simt", spune băiatul, zgribulit, cu buzele vinete, în vârstă de 26 de ani. Plopa este specialist în punerea teracotei, dar pentru că iarna nu-s clienţi, şi-a găsit un job sezonier ca vânzător la Iarmarocul de Crăciun.

image

Foto: Cele mai căutate cadouri sunt suvenirurile cu iepure


Iepurele este absent însă de pe panourile colorate de lângă Arcul de Triumf, unde lumea face tradiţional poze. „Deocamdată le propunem copiilor să se fotografieze cu tigrul, simbolul anului 2010, cu ursul panda sau cu măgăruşul. Iepurii încă nu-s confecţionaţi", spune unul dintre fotografi care percepe 30 de lei pentru o poză pe loc. Clienţii nu se înghesuie însă. Alte distracţii tradiţionale, ca plimbatul pe ponei sau cu maşinuţa costă 20 de lei pentru câteva minute.


COSTUM DE LUP, LA IARMAROC


La Iarmarocul de Crăciun sunt expuse şi produse de patiserie sau apicultură. Albinarul Vladimir Ţurcan din Condriţa vinde mierea la un preţ de 50 de lei kilogramul. Nimeni însă nu stă la coadă. În schimb, lumânările de ceară, confecţionate manual, se vând mai bine. Nici la tarabele cu tort nu se înghesuie nimeni. „Vindem foarte puţin. Bănuiesc că oamenii se tem să se îngraşe înainte de Crăciun", ne explică vânzătorul. Inspiraţi din viaţa politică, vânzătorii au scos la rampă şi costume de lup pentru copii la preţul de 250 de lei.

Carnea şi şampania, cele mai cumpărate

În supermarketurile din căpitală s-a dat start cumpărăturilor de Crăciun. Vânzătoarele s-au transformat în Crăciuniţe, produsele de pe rafturi în oferte de nerefuzat, iar cumpărătorii se întrec la stabilirea unor recorduri în materie de buget pentru masa de Crăciun.
În prezent, bătălia cea mare se dă pe carne, aceasta fiind produsul care nu poate lipsi de pe masa de Crăciun, mai ales după post. „Acum oamenii cumpără foarte multă carne de vită, de porc, de curcan şi de iepure", spune Gheorghe Davidescu, managerul unui supermarket din Chişinău.
La capitolul băuturi alcoolice, managerii supermarketurilor declară că în această perioadă şampania este la mare căutare. „Am avut comenzi şi pentru petreceri corporative. Companiile dau comandă de ciocolate şi şampanie", spune comerciantul.
Criza nu se lasă învinsă nici de sărbătorile de iarnă, aşa că oamenii se gândesc de două ori înainte să umple coşul pentru masa de Crăciun. „Faţă de anul trecut, vânzările sunt puţin mai slabe, iar numărul cumpărătorilor este în scădere", spune dezamăgit managerul Gheorghe Davidescu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite