Moldoveanca din inima asiaticilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chişinăuianca Natalia Gligor i-a cucerit pe indieni şi nepalezi cu muzica noastră, bunătatea şi deschiderea pentru tradiţile lor. Tânăra de 26 de ani a cutreierat cele două state în lung şi-n lat. De trei ani, de când a început să exploreze Asia, fata şi-a găsit acolo o a doua casă.

Acum un an Natalia Gligor şi-a cumpărat bilet pentru India şi a plecat să o exploreze cu un singur scop: să ducă la bun sfârşit aventura pe care o începuse trei ani în urmă, atunci când a străbătut această ţară pe jos şi a călătorit în munţii Himalaya luni întregi. A stat în 17 hotele, patru apartamente, un cămin, un templu şi chiar o peşteră. „Nici mizeria, nici sărăcia, nici şobolanii din camera de hotel, nici lipsa de igienă nu m-au deranjat, deşi pentru un european e îngrozitor ce se întâmplă aici", spune Natalia Gligor.

image

Tânăra este la cea de-a treia experienţă în India. „Este ca un drog pentru mine. Mă face să revin de fiecare dată. Locurile, în combinaţie cu oamenii, formează un cocktail încredibil", afirmă moldoveanca însetată de călătorii.
După şase luni, simţind că încă nu este gata să se întoarcă în Moldova, dar pentru că viza pentru India îi expira, tânăra a mers în Nepal. „Ajunsă în Khatmandu am găsit un anunţ din care am aflat că se caută voluntari într-un orfelinat din apropierea oraşului. Nu am stat mult pe gânduri. Am sunat, iar a doua zi eram deja acolo. În acest orfelinat am predat voluntar limba engleză timp de două luni", mai spune moldoveanca.

61de localităţi. Atâtea oraşe şi sate din India şi Nepal a vizitat Natalia Gligor în ultimul an.

În scurt timp a găsit un alt anunţ din care a aflat că o familie de diplomaţi caută o profesoară pentru copilul lor de 10 ani care suferă de autism. Acum, deşi are un program încărcat, iar copilul are nevoie de toată atenţia sa, tânăra spune că este fericită să facă acest lucru. Din salariul pe care îl are, Natalia călătoreşte în ţările din apropiere. „E minunat şi în fiecare zi îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru şansa pe care mi-a dat-o să văd lumea în lung şi în lat", recunoaşte Natalia Gligor.

OSPITALIERI ŞI NAIVI

Pentru băştinaşii care nu au auzit de Moldova, Natalia a găsit o soluţie. „Mulţi se miră atunci când află că pe harta lumii există aşa ţară. Ştiam că mă voi confrunta cu această problemă, aşa că pentru cei care mă întreabă am o prezentare în computer. Le pun muzică populară moldovenească şi le răspund la întrebări", mai spune Natalia.

image

Pe lângă tradiţii şi locuri deosebite tânăra recunoaşte că s-a ataşat, în primul rând, de oameni, nepalezi şi indieni. „Nu sunt doar ospitalieri, ci şi foarte buni la suflet. Aş putea spune că sunt şi naivi, dar este o naivitate inocentă de copil, ceea ce-i face deosebit de dulci şi admirabili. Sunt săraci, dar nu sunt depresivi. Acceptă totul în viaţă şi trăiesc cu zâmbetul pe buze chiar dacă o duc greu. Admir uşurinţa cu care nepalezii şi indienii trec prin greutăţile lor", mai spune tânăra care trăieşte cu gândul că nu a reuşit să exploareze încă totul.


Pentru mulți, ceea ce fac pare o nebunie, dar îmi plac nebuniile. Mama este fericită atât timp cât eu sunt fericită. Foarte mulți îmi trimit mesaje de admirație pentru felul în care-mi trăiesc viața.
Natalia Gligor
26 de ani

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite