Modernizarea satelor din Republica Moldova e făcută doar cu bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nadejda Darie a câștigat timp de 12 ani proiecte de milioane de lei
Nadejda Darie a câștigat timp de 12 ani proiecte de milioane de lei

Majoritatea edililor spun că se descurcă greu cu un buget ce acoperă doar salariile. Drumurile distruse, şcolile ce stau să cadă sau centre comunitare părăsite. Toate au fost refăcute în ultimii ani mai mult pe bani străini decât din finanţele alocate de la Guvern.

Cei mai descurcăreţi primari din ţară au lăsat ieri grijile cotidiene la o parte şi au venit să-şi ridice disticţiile oferite de Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM). Aproape la unison, edilii recunosc că au rezolvat problemele comunităţilor lor cu banii finanţatorilor externi.

Nadejda Darie, de 62 de ani, din Zberoaia este printre primarii care ieri s-au ales cu o diplomă şi o insignă. Ea spune că din 1989 până în vara lui 2011, cât timp a ocupat această funcţie, a adus zeci de milioane de lei în sat.

PERFORMANȚĂ Cum a devenit un austriac „regele gunoaielor" de la Ungheni Vezi GALERIA FOTO!

„În primele două mandate a fost foarte greu, din cauză că nu existau proiecte. Toate schimbările se datorează banilor europeni: avem apeduct, am reparat drumul principal, un pod şi am amenajat un parc", spune fosta primăriţă.

„Acum, în majoritatea cazurilor, primarul rămâne singur cu problemele sale şi cu un buget auster.
Fiecare proiect implementat întotdeuna constituie mai mult decât bugetul pe un an de zile", conchide Nadejda Darie.

GUVERNUL ARE NEVOIE DE TIMP

Şi Gheorghe Ojog, primar în satul Corjova, Criuleni, are cu ce se lăuda, după cinci mandate. Cu o diplomă în mână, edilul spune că în ultimii doi ani a adus investiţii de peste un milion de dolari. „Anul acesta am avut peste 3 milioane de lei, dintre care 90% sunt pentru salarii, iar restul pentru căldură, reparaţia instituţiilor şi alte probleme", spune Ojog.

O disticţie asemănătoare a primit şi Valeriu Miţu, fost primar al satului Corjova, Dubăsari. „Fiind în Zona de securitate, localitatea noastră se descurcă mai greu. Pământurile şi întreprinderile ne-au fost luate de forţele separatiste în 1992. Guvernul a făcut declaraţii de nenumărate ori că aceste sate au prioritate, că vor fi ajutate, dar abia acum primim investiţii", afirmă fostul edil.

REPORTAJ Satul în care e Crăciun 365 de zile pe an

De mai mulţi ani, autorităţile centrale spun că problema primăriilor poate fi soluţionată, dar au nevoie de timp. „Săptămâna aceasta, la Guvern, a fost aprobată strategia de descentralizare, care va duce la reformarea autorităţilor publice locale. Astăzi legislaţia permite primarilor dreptul de a decide, dar nu şi pârghiile necesare pentru a gestiona finananţele", explică Iurie Ţap, preşedintele Comisiei speciale pentru descentralizare.

Premii pentru cei mai buni

Ceremonia de premiere se află la prima ediţie. La categoria „Primar emerit" au primit ieri disticţii 23 de oameni, iar la categoria „Merite în administraţia publică locală" alţi 36 de funcţionari s-au ales cu diplome.

Principalele criterii de selecţie au fost experienţa de muncă, ce trebuie să depăşească patru mandate, şi să fie membru CALM.

„Sperăm ca această iniţiativă să fie preluată şi de către Guvern. Din păcate, cei care zilnic se ocupă de problemele oamenilor nu au fost menţionaţi niciodată", consideră Tatiana Badan, preşedintele asociaţie.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite