Miniștrii de astăzi, ștrengarii de altădată. Vezi GALERIA FOTO!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Agriculturii descuia orice lacăt cu o agrafă, pentru cel de Externe fizica era un coşmar, iar şeful de la Justiţie era pedepsit pentru şotiile altora. Aşa îşi amintesc anii de şcoală sobrii demnitari din Guvern. Au fost copii exemplari, spun dascălii şi colegii lor, dar au făcut cu toţii şi ghiduşii.

În ajunul tradiţionalelor întâlniri cu absolvenţii, „Adevărul" a răscolit prin amintirile miniştrilor. Am vrut să aflăm cum erau în anii de şcoală, ce note aduceau acasă şi câte năzbâtii au făcut. I-am întrebat şi pe dascălii lor ce-şi amintesc despre învăţăceii de cândva, de a căror decizii depinde în prezent soarta ţării.

Profesoara de chimie de la şcoala din Mingir, raionul Hânceşti, are doar cuvinte de laudă pentru fostul său elev Valeriu Lazăr, ministrul Economiei.

image
image
image

Click aici să vezi cum arătau miniștrii din Guvernul Republicii Moldova, în tinerețe!

„Pentru că era foarte bun, a fost trimis la tabăra internaţională Artec, unde nu ajungea oricine. Era un elev erudit. A citit toate cărţile din bibliotecă, n-a rămas niciun volum nerăsfoit de el. Vorbea fluent franceza. Probabil, nici acum n-are probleme dacă ajunge peste hotare. Îi plăceau totuşi ştiinţele exacte: chimia, matematica, fizica", spune Maria Lazăr.

„De fapt, nu mi-a plăcut chimia niciodată, dar am învăţat-o din respect pentru profesoară, care-mi era şi vecină, şi rudă. Cât despre lectură, citesc şi acum. Am pe noptieră vreo zece cărţi ce îşi aşteaptă rândul", mărturiseşte Valeriu Lazăr.

SPECIALIST ÎN LACĂTE

Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii, poate fi numit eminentul Executivului. A absolvit acum 40 de ani şcoala din Verejeni, Ocniţa, doar cu note de 5 (punctajul maxim pe atunci), dar era printre primii şi la pozne. „Săream cu băieţii pe acoperişul unui acaret.

„Mama îmi era dirigintă. Atunci când cineva făcea o poznă, eram și eu pedepsit. Îmi spunea <Dacă n-ai tolera, nu s-ar întâmpla>" - Oleg Efrim, Ministrul Justiției

La un moment dat, cineva strigă: «Vine directorul, Alexandru Gheorghevici!» Când văd, domnul Bumacov sare peste gard, care era foarte înalt. Fiind iute de picior, deja intra pe poarta şcolii. «Bună ziua, Alexandru Gheorghevici. Ce mai faceţi?», îl întreabă el, de parcă nici n-a fost alături de noi", îşi aminteşte Tamara Pâslaruc, colegă de şcoală a ministrului Agriculturii.

„Nu mi-a plăcut niciodată educația fizică, pentru că nu puteam sări capra. În rest, de mică eram lider printre fetele de vârsta mea" - Valentina Buliga, Ministrul Muncii

Femeia ţine minte că Vasile descuia orice lacăt cu o simplă agrafă. Iarna, elevul Bumacov făcea rost de cărbuni pentru a încălzi camera sa din căminul şcolii, dar şi pe cele ale colegilor. „Eram inventator de felul meu. Descuiam depozitul pentru a face rost de cărbuni. Şi în armată am desfăcut lacăte. Mi-au scris în dosar că sunt «specialist în domeniu». De atunci n-am mai făcut asta", povesteşte Vasile Bumacov.

„Declar că toată responsabilitatea că n-am chiulit de la ore. Am avut un comportament exemplar. Doar am aruncat avioane de hârtie" - Mihai Șleahtițchi, Ministrul Educației

Ministrul Transporturilor, Anatol Şalaru, originar din Văratic, Râşcani, era un copil ascultător şi îşi ajuta părinţii în toate. „Am mers odată să vorbesc cu părinţii lui Anatol. Nu erau acasă. În mijlocul curţii, băiatul dădea roşiile prin maşina de tocat. Făcea suc! Să ştiţi că era un copil cuminte", ne asigură Olga Motelică, diriginta şefului de la Transporturi. „Nu chiuleam de la ore. Dacă făceam năzbâtii, profesorii puneau mâna şi pe băţ. Mai fugeam toamna de la munci agricole", recunoaşte Anatol Şalaru.

PRIMUL LA CULES STRUGURI

Vicepremierul Mihai Moldovanu, care a învăţat în Ordăşei, Teleneşti, era însă fruntaş la muncă. „Nu mergea cu autobuzul, ci cu bicicleta, ca să fie primul la culesul strugurilor. Lucra repede şi aduna cel mai mult. Şi învăţa foarte bine", spune colega sa, Silvia Cârjă, azi director la şcoala din sat. „Nu-mi plăcea algebra şi fizica, dar depuneam eforturi ca să fiu bun", confirmă demnitarul.

„Tata era profesor și mă putea să învăț la toate obiectele. Până nu demult visam că am examen la fizică și mă trezeam speriat" - Iurie Leancă, Ministrul de Externe

Şeful de la Cultură are înclinaţii de artist de pe băncile şcolii. Profesoara de matematică Tamara Mârza din satul de baştină al ministrului, Sărătenii Vechi, Teleneşti, povesteşte că Boris Focşa era „Chiriţa şcolii": „Un adevărat talent. A montat spectacolul lui Alecsandri şi a jucat rolul principal. De aici i s-a tras şi porecla".

Premierul Vlad Filat a terminat şcoala doar cu note de 4 şi 5. „Era întotdeauna la cravată. Învăţa foarte bine şi a rămas un exemplu pentru ceilalţi elevi", îl laudă profesorul de fizică Simion Bucur, din Lăpuşna, Hânceşti.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite