Micuţii, ajutaţi de stat să crească lângă mame

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Chişinău a fost deschisă vara aceasta o grupă creşă unde îşi pot aduce pruncii doar mamele singure şi cele din familii sărace. Angajaţii Direcţiei protecţia copilului încearcă să prevină abandonul, dându-le posibilitatea femeilor să-şi caute un loc de muncă.

Când am deschis uşa creşei, opt perechi de ochişori m-au fixat atent. Doar cel mai mic dintre copii, care are numai cinci luni, dormea într-un leagăn. Ca la comandă, toţi au început să plângă într-un glas: „Mama, mama".

Cel mai mare dintre ei, Vlăduţ, de doi anişori, o implora pe directoare să meargă împreună să o caute pe mama. „Vlăduţ a stat, timp de jumătate de ani, împreună cu mama în secţia maternală. Acum ea şi-a găsit de lucru şi noi o ajutăm îngrijind de băiat pe parcursul zilei", a explicat directoarea.

Istorii care ar fi putut fi triste
Grupa creşă activează în cadrul Centrului municipal de zi şi plasament pentru copiii de vârstă fragedă şi familie. Aici sunt întreţinuţi micuţi de la patru luni până la doi ani. Svetlana Chifa, şefa Direcţiei municipale pentru protecţia drepturilor copilului, spune că astfel li se oferă o şansă mamelor care nu au surse de existenţă. „În Chişinău copiii sunt acceptaţi la grădiniţe de la doi anişori. Noi însă le dăm posibilitatea femeilor să-şi caute un loc de muncă, ca să nu decidă, din cauza sărăciei, să-şi abandoneze pruncii".

În prezent, la creşă sunt îngrijiţi nouă micuţi, capacitatea grupei fiind de 12. „De copilaşi au grijă o educatoare, o dădacă şi o soră medicală. Mulţi au probleme de sănătate şi aici li se acordă serviciile medicale necesare", ne-a spus Maria Jechiu, şefa instituţiei.

Directoarea a explicat că la creşă sunt acceptaţi doar copiii a căror dosare au fost anterior examinate de o comisie de la Direcţia pentru protecţia drepturilor copilului. Apoi, femeilor li se pun anumite condiţii. „Le dăm la dispoziţie două luni să-şi găsească un loc de muncă şi le obligăm să-i pună pe micuţi în rând la grădiniţă, ca să fim siguri că, după ce vor pleca de la noi, copiii vor putea să meargă la o grădiniţă obişnuită", a explicat Maria Jechiu. În prezent, copiii sunt îngrijiţi la creşă gratuit. Pe viitor însă mămicile ar putea achita 30% din valoarea bonului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite