14 cazuri de malarie depistate anul trecut. Vezi care sunt cel mai des întâlnite boli rare, în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deficitul de asistente și infirmiere se face simțit în toate spitalele
Deficitul de asistente și infirmiere se face simțit în toate spitalele

Cea mai rapidă creștere e înregistrată de boala Lyme, de la 19 cazuri în 2006, la 161 de cazuri depistate anul trecut. Boala este contactată cu precădere primăvara, prin mușcătura căpușelor. Majoritatea cazurilor provin din Chișinău.

Cu toate că afecțiunile sezoniere dau de cap specialiștilor medicali din Republica Moldova, Ministerul Sănătății are o evidență cuprinzătoare a bolilor rare.

Astfel, potrivit statisticilor ministerului, cea mai frecvent întâlnită boală rară este miaspemia, numărul cazurilor ajungând la 316 în anul trecut. Deși nu este o boală letală, afecțiunea se caracterizează prin dureri de mușchi în zona pieptului.

Boala Lyime este a doua afecțiune rară după efectivul de cazuri constatate - 161. Un număr mare de bolnavi, dacă ne gândim la faptul că în 2006 au fost luate în evidență doar 19 cazuri.

„Boala afectează funcțiile cardiace. Pacienții au erupții pe piele, precum și niște pete care se deplasează dintr-o parte în alta a țesutului cutanat. Când vine primăvara e bine să nu ne ascundem de soare în tufișuri", precizează Vasile Sohoțchi, șeful Direcției de boli rare din incinta Centrului Național de Sănătate Publică. El mai adaugă faptul că boala este preluată de la căpușe și că majoritatea cazurilor au fost semnalate în Chișinău.

O altă afecțiune rară întâlnită în Republica Moldova mai este și malaria, deși într-un număr mult mai mic. „În 2011 au fost depistate 14 cazuri de malarie. Oamenii pleacă la serviciu în Sudan sau alte țări africane și, cu toate că își iau măsuri profilactice, revin cu paraziți, după ce au fost înțepați acolo de țânțari. Boala apare de obicei cam la trei luni de când victima a fost înțepată", mai spune doctorul Sohoțchi.

Această boală infecțioasă transmisă de femela țânțarului anofel se manifestă prin febră, anemie și simptome de gripă. În cazurile severe pot surveni stări de comă și chiar moartea pacientului.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite