Premierul Vlad Filat i-a certat pe medicii care cer şpagă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul i-a dojenit ieri pe doctorii pentru că iau mită de la pacienţi în schimbul acordării ajutorului medical. Conducerea Ministerului recunoaşte că şpaga a prins rădăcini adânci în sistemul Sănătăţii, dar spune că de vină sunt atât  lucrătorii din domeniu, cât şi bolnavii.

La prezentarea unui raport anual în domeniul medicinii, prim-ministrul Vlad Filat a remarcat că problema corupţiei în medicină este una de amploare. El le-a cerut tuturor doctorilor din Moldova să-şi schimbe atitudinea faţă de pacienţi.


„Sunt multe cazuri de condiţionare în a presta servicii medicale, de atitudine inadecvată faţă de pacienţii care se află la tratament. A venit momentul când trebuie să recunoaştem sincer acest lucru şi să depăşim situaţia", a declarat Filat.

„Nu accept argumentul că acest fenomen ar fi motivat de salariile mici din domeniu. Salariile pacienţilor, cărora li se cer bani că să aibă acces la serviciile medicale, sunt şi mai mici decât ale dumneavoastră", le-a mai spus premierul doctorilor.


Niciun medic nu a fost pedepsit


Directorii instituţiilor medicale recunosc că au probleme la acest capitol. „Anul trecut două doctoriţe din Secţia de reanimare chirurgicală pentru copii au fost mustrate aspru. Ele cereau 500 de lei ca să consulte copilul, iar ca să-l trateze cu plasmă le cereau părinţilor 1.500 de lei", povesteşte Ion Iliciuc, directorul Centrul Mamei şi al Copilului.

„Le-am spus colegilor: dacă acel om ţi-a mulţumit, spune şi tu mulţumesc şi mergi înainte. Dar dacă tu condiţionezi sau întârzii operaţia sau naşterea, nu poţi fi numit medic", spune Ilciuc.


Andrei Usatâi, ministrul Sănătăţii, crede că de vină pentru această situaţie sunt şi pacienţii care nu sunt suficient de documentaţi despre serviciile de bază care sunt acoperite de poliţa de asigurare medicală obligatorie. „Niciun medic nu a fost demis până acum, dar dacă se va dovedi că a luat mită vor fi sancţionaţi", a spus Andrei Usatâi.


Chiar dacă neagă că ar fi primit vreodată mită, lucrătorii medicali spun că tentaţia este mare din cauza salariilor mici. Carolina V. este medic rezident, cu o experienţă de patru ani la Spitalul Republican. Salariul ei lunar este de doar 1.500 de lei.

„Aceşti bani se duc automat pe serviciile comunale. Este şi normal că pacienţii vin să ne mulţumească cu o cutie de bomboane, nişte flori. Din cauza remunerării mizerabile suntem adeseori tentaţi să acceptăm şi cadouri mai valoroase", a spus doctoriţa.


„Un medic care condiţionează sau întârzie operaţia ori naşterea nu poate fi numit doctor“


Ion Ilciuc, director Centrul Mamei şi Copilului


Salarii de 10.000 lei


Salariu mediu al unui medic este de 4.000 de lei, cu 6% mai mare decât în anul 2009. O soră medicală primeşte lunar 2.550 de lei, iar o infirmieră are doar 1.300 de lei. Medicii de familie sunt remuneraţi cu salarii de 3.400 de lei. Un şef de spital primeşte în prezent o leafă de circa 8.200. Spre exemplu, directorul Institutului de Cardiologie avea în anul trecut 12.300 lei, iar directorul Institutului Oncologic a ridicat lunar 10.100 de lei. Potrivit ministrului Sănătăţii, în următorii ani salariul mediu al unui medic va fi majorat până la 10.000 de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite