În Republica Moldova, medicamentele mai ieftine sunt doar pe hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce autoritățile se bat cu pumnii în piept că au tăiat, anul trecut, din prețurile doctoriilor, moldovenii încă evită să intre în farmacii. Apotecarii din Chișinău susțin că singurele produse farmaceutice ieftinite în 2011 sunt cele eliberate fără rețetă.

Prețurile medicamentelor au scăzut în 2011 cu 3% și vor fi reduse în acest an cu încă 3%. Declarația a fost făcută de ministrul Sănătății, Andrei Usatâi, în cadrul unei ședințe cu privire la situația farmaceutică din țară. Potrivit oficialului, autorititățile controlează mai riguros piața, la moment în țara noastră fiind înregistrate 6.300 de denumiri.

„Am efectuat anul trecut 4.000 de teste și nu am depistat preparate contrafăcute în farmacii. În 2011, am reușit nu doar să evităm scumpirea medicamentelor, ci și să reducem prețul lor", s-a lăudat șeful de la Sănătate.

El a precizat, totodată, că doar 18% din doctoriile vândute la noi sunt de producție autohtonă. 50% din cele de import vin din Uniunea Europeană, 12% - din spațiul CSI, iar restul sunt aduse din Asia.

Și premierul Vlad Filat a promis că va continua să facă ordine în acest sector. El le-a cerut responsabililor să elaboreze, în decurs de o lună, o foaie de parcurs cu sarcini concrete pentru fiecare structură în parte.

Totodată, Filat a insistat ca produsele farmaceutice și echipamentele medicale să fie procurate prin achiziții publice transparente și după criterii ce țin de calitatea acestora.

Reduceri pe alese

Farmaciștii spun însă că reducerile sunt aplicate, cu precădere, leacurilor comercializate la liber.

„Mai mult s-au ieftinit medicamentele de pe lista preparatelor eliberate fără rețeta medicului: cărbune, paracetamol, aspirină", menționează Valentina Crujcova. „Nu poți să zici că prețurile au crescut sau au fost micșorate. Au rămas la fel ca anul trecut", spune o altă farmacistă.

Pentru oamenii simpli, prețul medicamentelor rămâne un subiect dureros. „Nu prea cumpăr leacuri. Mă străduiesc să nu intru în farmacii", spune Oleg Târceag (24 de ani), lucrător bancar. „Nu iau medicamente. Din ce-am văzut, s-au scumpit cu 5-10% față de luna ianuarie a anului trecut", mărturisește Elena Vrânceanu (31 de ani), medic rezident.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite