„Maturinol”, medicament ucigaş sau salvator?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

2.000 de copii din Moldova au fost trataţi cu „Maturinol", un medicament interzis încă acum 2 ani de Ministerul Sănătății. Inventatorul amestecului ce accelerează maturaţia creierului susţine însă că a salvat de la moarte sute de micuți.

Specialiştii de la Ministerul Sănătăţii spun că medicamentul interzis în 2009 este periculos pentru sănătate. „Substanţele din care este preparat au origine diferită. Acestea pot intra în reacţie şi forma incompatibilităţi fizice şi chimice. Această combinaţie este foarte greu tolerată chiar şi de o persoană matură", susţine Angel Carp, şef de secţie la Agenţia Medicamentului.

Pe de altă parte, inventatorul „Maturinolului" susține că medicamentul face minuni în cazul copiilor născuți fără o parte din creier, numiţi de medici „mertveţ" (morți).

„Am tratat copii care aveau doar un balon pe umeri. Este un medicament nou, care nu există încă nicăieri în lume", s-a lăudat medicul Ion Iliciuc, director la Centrul Mamei și Copilului.

Ionel B. este unul dintre copiii trataţi cu „Maturinol". Neurologul spune că, dacă băiatul care acum are 2,5 ani nu ar fi fost tratat cu medicamentul respectiv, ar fi astăzi „o legumă". Copilul ar urma să-l primească până la dezvoltarea deplină a creierului, încă circa 2 ani.

„Preparatul nu mai poate fi găsit în farmacii. Mă tem de ce s-ar putea întâmpla cu micuțul meu, dacă vom întrerupe tratamentul", a spus, îngrijorată, mama copilului.

O altă mamă acuză însă că băiețelul ei, care a primit „Maturinol" de la două luni până la aproape 3 ani, s-a ales cu o tumoare gravă pe creier. Văzând că tratamentul nu dă niciun rezultat, părinţii copilului au apelat la o clinică din Germania. Specialiștii de acolo au constatat că medicament ar fi agravat boala.

Profesorul Ion Iliciuc consideră că zarva în jurul medicamentului a fost stârnită, din invidie, de adjunctul său, Petru Stratulat. „El a presat Agenţia Medicamentului să interzică această sinteză de preparate", s-a plâns neurologul-pediatru.

La rândul său, vicedirectul Centrului Mamei şi Copilului susține că „Maturinolul" poate fi înlocuit cu medicamente eficiente, care sunt certificate în Moldova.

„Poate că e bun, dar colegul meu trebuia să facă toate examinările preclinice (compatibilitatea preparatelor, structura chimică). După aceea trebuia să obțină acceptul Comitetului de biochimică şi a Ministerului Sănătăţii. Aceşti paşi nu au fost făcuţi", a spus Petru Stratulat.

Viorel Soltan, viceministrul Sănătăţii, spune că inventatorul trebuie să decidă dacă medicamentul este preparat sau un amestec. „Dacă este un preparat, atunci este ilegal şi nu poate fi fabricat şi nici comercializat. Când a înţeles că nu merge, profesorul a schimbat macazul și spune că este un amestec de preparate", a declarat Soltan.

În vizorul Centrului Anticorupţie

Ofițerii Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei au găsit, vinerea trecută, 12 sticluţe de „Maturinol" într-o farmacie din Chişinău. Preparatul era eliberat de farmacişti conform reţetelor prescrise de Ion Iliciuc. Descoperirea a avut loc în cadrul unei revizii economico-financiare desfăşurate de CCCEC, dar şi în urma unor informaţii primite de la pacienţi. Mai multe persoane copiii cărora au fost trataţi cu acest medicament s-au plâns că acesta ar fi avut efecte adverse. Oamenii legii au preluat mostre ale medicamentului pentru a-l supune unei expertize.

Anterior, Agenţia Medicamentului s-a expus asupra acestui preparat, depistând în componenţa acestuia substanţe incompatibile. Mai mult decât atât, medicamentul nu a fost autorizat spre administrare în practică medicală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite