Legislaţia Republicii Moldova nu le permite elevelor de la Liceul „Igor Vieru” şi părinţilor acestora să-l dea în judecată pe profesor pentru că le-ar fi hărţuit sexual

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul de pictură de la Liceul Igor Vieru, acuzat de către elevele sale de hărţuire sexuală, ar putea rămâne nepedepsit. Potrivit juristei Doina Ioana Străisteanu, victimele nu pot să-l dea în judecată pe Nicolae Baciu din cauza legislaţiei imperfecte.

„Legislaţia Republicii Moldova nu prevede nicio procedură civilă pentru cazurile de molestare sexuală", susţine Străisteanu.

Jurista a mai adăugat că judecătorul care a emis decizia de a-l restabili în funcţie pe profesorul Nicolae Baciu este Oleg Melniciuc, cunoscut că la 7 aprilie ar fi judecăt tinerii protestatari în comisariatele de poliţie şi nu în sala de judecată.

CITEŞTE ŞI: "Educaţie" sexuală la ora de pictură. Trei eleve se plâng că profesorul le pipăia şi le făcea avansuri la şcoală

Solicitarea avocatului parlamentar al copiilor Tamara Plămădeală către Procuratura Râşcani de a relua urmărirea penală pe numele lui Nicolae Baciu a rămas deocamdată fără vreun răspuns. Procurorul adjunct al sectorului Râşcani afirmă că joi va revedea dosarul şi va avea o reacţie la articolul publicat de „Adevărul".


Boris Focşa, Ministrul Culturii afirmă că au mai fost înregistrate sesizări în legătură cu acest profesor. Cu toate acestea, el spune că nu e în drept să ceară concedierea dascălului, dacă nu există o hotărâre judecătorească care să demonstreze vinovăţia lui Baciu. „Declaraţia rămâne declaraţie, avem nevoie de probe", a spus Focşa, care a adăugat că a instituit o comisie care va face verificări adiţionale la şcoală.

„PROFESORUL TREBUIE CERCETAT PENAL”


Restabilirea lui Nicolae Baciu în funcţie este prezintă îngrijorare şi este nejustificată, spune Daniela Sâmboteanu, preşedintele Centrului Naţional pentru Prevenirea Abuzului faţă de copii.


„Avem convingerea bazată pe nişte concluzii ale echipei că abuzul a avut loc şi cazul trebuie cercetat penal ", susţine Sâmboteanu.

image

Foto: Nicolae Baciu susţine că atingerile au fost „mângâieri părinteşti”, spune jurista Lilia Potâng


Psihologii afirmă că acţiunea profesorului a lăsat traume adânci în viaţa adolescentelor. „Ele se simt nedreptăţite, şi de către profesor, şi de către sistemul nostru judiciar, care nu a putut să le facă dreptate în asemenea situaţii", afirmă Sâmboteanu.

DIRECTORUL A REACŢIONAT PROMPT


Directorul liceului a reacţionat prompt şi corect, atunci când l-a demis pe profesor pentru cu scopul de a preveni repetarea unor atare situaţii, susţine conducerea Ministerului Muncii. Luminţa Dumbrăveanu, şefa direcţiei Protecţia Familiei şi drepturilor copilului afirmă că dascălul ar fi putut fi cercetat şi sancţionat în baza convenţiilor internaţionale privind drepturile copiilor, la care ţara noastră este parte.

Vă reamintim că, deşi părinţii fetelor au depus o cerere la Procuratura Râşcani, procurorii au refuzat să deschidă dosar penal pe numele lui Nicolae Baciu. În actul de respingere a cererii, acţiunile profesorului au fost calificate drept simple „devieri, şi nu perversiuni sexuale".

Motivul invocat de Procuratură este că incidentele au avut loc înainte de modificarea Codului Penal, care înăspreşte pedeapsa pentru hărţuirea sexuală. Această noţiune a fost introdusă în legislaţie abia în iunie 2010, iar presupusa molestare a durat până în luna mai.

De menţionat că înainte de a lua o decizie, Procuratura Râşcani nu a dispus nici măcar efectuarea unei expertize psihiatrice a dascălului. La rândul său, Nicolae Baciu, nu numai că nu s-a ales cu sancţiuni, ci continuă să activeze în calitate de profesor la Liceul „Igor Vieru".

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite