Lasă studiile de acasă pentru cele din China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Cebanu în timpul unei degustări de sake
Andrei Cebanu în timpul unei degustări de sake

Andrei Cebanu, Lidia Sanduleac și Sergiu Gojineţchi sunt bursierii Guvernului de la Beijing şi se declară îndrăgostiţi de sistemul educaţional chinezesc. Impresionaţi de cultură, diversitatea naţionalităţilor, dar şi de aglomeraţiile urbane din Asia, tinerii spun că vor să revină în Moldova pentru a implementa tot ce au învăţat peste hotare.

Andrei Cebanu, fost absolvent al Liceului moldo-turc din Capitală, este unul dintre studenţii care a câştigat bursa de studiu oferită de către Guvernul chinez. De aproape jumătate de an, tânărul este unul dintre cei zece milioane de locuitori ai oraşului Wuhan, capitala provinciei Hubei. Citeşte cu dificultate semnele chinezeşti, dar spune că se simte ca acasă.

„Parcă e o altă planetă, foarte stranie şi interesantă, care acum este şi casa mea. Nu pot vorbi bine în chineză, dar vreau să învăţ limba ca să le povestesc colegilor mai multe despre ţara noastră", afirmă tânărul. Cu o bursă de 240 de dolari, băiatul va sta cinci ani pe continentul asiatic, iar la final va trebui să susţină teza de licenţă în limba chineză.

„Anul acesta studiez limba, iar în următorii patru voi învăţa Administrarea afacerilor, în limba chineză.

Mulţi spun că este dificil, dar mă descurc", spune sigur pe el Andrei, care ne asigură că, deşi îi place continentul asiatic, va reveni în ţară pentru a aplica tot ce a învăţat.

„Viaţa ieftină din China"

În acelaşi oraş învaţă şi Lidia Sanduleac, originară din Ungheni. În clasa a zecea, tânăra a fost cu o bursă de studiu în SUA, iar acum a vrut să guste şi din cultura asiatică. „China este o provocare pentru mine. Am vrut să văd cum e să locuieşti în oraşe mari cât Moldova şi cu o populaţie de patru ori mai numeroasă", surâde tânăra.

Spune că atunci când vine vorba de studii, severitatea este „la ea acasă" în China. „Chiar de la primele cursuri profesorii ne-au avertizat că nu vor fi indulgenţi cu noi. Avem foarte multe teme. Din toamnă voi începe să fac Relaţii internaţionale şi Politologie în chineză", povesteşte fata.

Lidia mai spune că mâncarea, dar şi hainele sunt foarte ieftine, iar din bursă reuşeşte să pună bani deoparte şi pentru călătorii. „Aici hainele şi mâncarea sunt foarte ieftine. Cu trei dolari mănânc de două ori pe zi, iar un prânz copios mă costă un dolar şi jumătate. Din cei 240 de dolari reuşesc să şi călătoresc în timpul liber", mărturiseşte Lidia Sanduleac.

Cu un program încărcat şi cursuri intensive de chineză, fata se mulţumeşte cu patru ore de somn pe zi, iar toată străduinţa are un scop bine stabilit. „Chiar dacă China îmi oferă multe posibilităţi sunt sigură că mă voi întoarce în Moldova. Visul meu e să devin ambasador", explică studenta.
La fel de impresionat de China este şi doctorandul Sergiu Gojineţchi de la Universitatea de Economie şi Drept din Wuhan încă din 2007. El spune că deşi şcoală se face şi în Moldova, China investeşte mai mult în noua generaţie. „China este un stat al viitorului. Universităţile oferă multe posibilităţi studenţilor pentru a-i învăţa cu un mod sănătos de viaţă: cursuri de muzică, arte plastice, sport", poveşte entuziasmat Sergiu, care urmează să decidă în acest an dacă lasă China pentru Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite