TRADIȚIE La Iurceni, roata olarului s-a învârtit a pagubă. Vezi GALERIA FOTO!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vizitatorii au admirat de la distanță vasele expuse la Bâlciul olarilor
Vizitatorii au admirat de la distanță vasele expuse la Bâlciul olarilor

Zeci de meșteri populari veniți la Bâlciul Olarilor de la Iurceni și-au expus în zadar vasele din ceramică lucrate manual, pentru că vizitatorii n-au avut cu ce să le cumpere. Artizanii veniți din toate colțurile țării au vândut mai puține oale și alte obiecte de lut decât s-au așteptat.

Iurceniul este localitatea care a dat naştere celor mai mulţi meşteri populari olari din Basarabia. Acest meşteşug este practicat aici de sute de ani, fiind transmis din tată în fiu.

„Este ocupaţia potrivită pentru oamenii din această zonă fiindcă aici este lutul perfect pentru confecţionarea oalelor", a spus Gheorghe Saracov, primar de Iurceni. Cu toate astea, pe an ce trece numărul meşterilor populari din Iurceni care confecţionează vase devine tot mai mic. „Oamenii s-au reprofilat, fac colţare pentru case sau produc cărămidă", a menţionat primarul.

Artizanii populari și-au așteptat în zadar clienții Zeci de meșteri populari au venit anul acesta la bâlciul din Iurceni Cele mai bine vândute oale au fost cele pentru bucătărie

Click aici să vezi GALERIA FOTO!

Totuşi, Iurceniul continuă să fie vestit prin faptul că aici se fac cele mai bune vase de lut. Dovadă este şi faptul că cea mai mare înghesuială la bâlciul olarilor din Iurceni a fost la masa unde şi-a expus obiectele Gheorghe Panţâr, meşter popular din localitate.

Gheorghe are 28 de ani şi spune că a învăţat meşteşugul de la bunica sa, care nu mai este în viaţă. Unul dintre cumpărători, chişinăuianul Vasile Bârsanu, a mărturisit că preferă vasele lui Gheorghe Panţâr fiindcă sunt confecţionate din lut curat, perfecte pentru a coace nişte sarmale.

O ULCEA PE MINUT

De vreo opt ani, de când a deprins meşteşugul, Gheorghe a ajuns la performanţa de a confecţiona o ulcea în doar un minut. „Evident, este vorba doar de lucru la roata olarului. Înainte de aceasta însă aducem lutul acasă şi îl prelucrăm. Apoi, după ce se face obiectul, trebuie ars în cuptor special. Înterg procesul durează zile în şir", a spus olarul.

La târg s-au evidenţiat lucrările expuse de Aliona Stoica, din Chişinău, şi Ionela Mihuleac, din Iaşi. Artistele au prezentat obiecte decorative inspirate din Cultura Cucuteni-Tripolie.

„Ceramica acestei culturi neolitice m-a fascinat în mod deosebit. De ceva timp reproduc modelele ceramicii de Cucuteni, folosind tehnica manuală de modelare şi pictarea, înainte de ardere, cu coloranţi naturali", a menţionat artista de la Iaşi. Ionela Mihuleac îşi construieşte modelele după pozele vaselor făcute în muzee.

„Vasele lor erau pictate şi în interior. Se zice că aveau teama de gol. Fără picturi erau doar vasele mari, folosite pentru provizii. Toate obiectele descoperite au structuri şi picturi deosebite. Evident, şi obiectele noastre sunt de unicat", a adăugat Ionela Mihuleac.

Piesele confecţionate în stil Cucuteni erau cele mai scumpe de la bâlci, iar localnicii mai mult le admirau ca pe piese de muzeu. Cel mai ieftin obiect expus de Aliona Stoica putea fi cumpărat cu 120 de lei. Era chipul în miniatură a zeiţei fertilităţii. Iar cel mai scump - un bol decorativ - de 1.600 de lei.

CERAMICA UTILITARĂ DEVINE O MODĂ

Meşterul-popular Vasile Goncear a venit la bâlci cu vase din lut folosite în bucătărie. El a lucrat timp de 12 ani în Italia, unde a învăţat tehnologii noi. Acum doi ani a revenit acasă, la Hogineşti. A făcut un atelier de ceramică utilitară şi a deschis un centru de instruire.

„Moldovenii din ce în ce mai mult folosesc vase din ceramică. Sunt aceleaşi vase în care pregăteau bucate buneii noştri, doar că acum au o calitate mai bună", a spus Vasile Goncear.

Vincenzo Borelli, originar din Napoli, a venit la târgul olarilor să admire lucrările moldovenilor. Timp de mai mulţi ani, Vicenzo a lucrat împreună cu ceramişti basarabeni, unul dintre colegi fiindu-i Vasile Goncear. Artistul italian a spus că în Moldova sunt foarte mulţi ceramişti talentaţi.

La târg, de asemenea, puteau fi găsite bijuterii, rame, tot felul de obiecte decorative din lut, inclusiv măşti. Grigore Stamati, a prezentat măşti confecţionate de copiii din satul Ciuteşti. Erau mulţi doritori de a le cumpăra, numai că elevii nu doreau să le vândă.

Pentru ceramişti a fost organizat un concurs de lucru la roata olarului şi o probă de modelare estetică. În timpul în care meşterii îşi arătau măestria, vizitatorii au putut să admire un impresionant concert de muzică populară.

Atracţie pentru turişti

Din 1988, în luna septembrie, se organizează anual Bâlciul olarilor din Iurceni, raionul Nisporeni. La ediţia din acest an au participat aproximativ 50 de ceramişti din Călăraşi, Nisporeni, Edineţ, Cantemir, Drochia, Chişinău şi Bălţi. România a fost reprezentată din artişti veniţi din Iaşi şi Botoşani.

Conducerea raionului Nisporeni încearcă să atragă la acest eveniment turişti din toată lumea. Mai ales că în apropierea localităţii se află două mănăstiri importante pentru regiune: Vărzăreşti, cea mai veche mănăstire din Moldova, şi Hâncu, considerată cea mai frumoasă mănăstire.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite