Republica Moldova: Ieftinire cu scumpiri la medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce mai multe preparate farmaceutice de import înregistrează reduceri de preţ, cele autohtone se scumpesc, unele chiar şi de două ori, se plâng bolnavii. Autorităţile spun că s-au mărit costurile de producţie. Peste 200 de tipuri de medicamente, printre care şi preparate frecvent folosite, au ajuns să coste mai mult decât anul trecut, după reevaluarea preţurilor dictată de Guvern.

În urma mult trâmbiţatei campanii de ieftinire a medicamentelor anunţate de Guvern acum câteva luni, oamenii s-au aşteptat ca preţurile în farmacii să scadă substanţial la toate produsele.

Acest lucru nu s-a întamplat însă, o recunosc chiar autorităţile. Andrei Usatâi, ministrul Sănătăţii, a anunţat că în urma reevaluării preţurilor, 1.000 de preparate farmaceutice s-au ieftinit, iar alte 200 s-au scumpit.


Viorica Zaharia, o casnică în vârstă de 38 de ani, a venit la farmacie să cumpere medicamente pentru a-şi trata copilul de răceală. A lăsat la casă circa 300 de lei. „Medicamentele împotriva virozelor costă mai mult acum. S-a scumpit Ingaliptul, Faringoseptul. Chiar şi Amoxicilina, care costa în jur de 30 de lei, acum a ajuns la 40", spune femeia.


Şi Mila Nepop (60 de ani), care suferă de hipertensiune arterială, se vaietă că nu-i ajung bani pentru medicamente. „Cum au fost scumpe, aşa şi au rămas. Unele chiar sunt şi mai scumpe", afirmă femeia.


CITRAMONUL ŞI BISEPTOLUL COSTĂ MAI MULT


Cu zeci de lei a crescut şi preţul pentru Triderm şi Ruboril, unguente pentru tratarea alergiei. Citramonul, Levomicolul şi Biseptolul au înregistrat scumpiri cu circa cinci lei, iar picăturile pentru ochi Cvinax au ajuns de la 40 de lei, cât erau anul trecut, la 90.


Farmaciştii confirmă scumpirile. „Pentru că unele firme din Belarus şi Rusia nu ne mai furnizează medicamente, suntem nevoiţi să le cumpărăm de la producătorii locali, care afişează preţuri mai ridicate", spune Ira Semionov, farmacistă.


Autorităţile încearcă să dea explicaţii. Potrivit ministrului Andrei Usatâi, majorarea este motivată, în special, de creşterea costurilor de producţie. „Tehnologiile de producţie au fost perfecţionate, resursele energetice şi ambalajele sunt mai scumpe. Partea bună este că aceste medicamente au devenit mai calitative, mai pure şi mai eficiente", este convins şeful de la Sănătate.


PASTILELE PRODUSE
ÎN MOLDOVA, MAI SCUMPE


Directorul Agenţiei Medicamentului, Maria Cojocaru-Toma, susţine că cel mai mult s-au scumpit medicamentele fabricate în Moldova. „Unii producători autohtoni au înregistrat în Catalogul Naţional preţuri mai mari decât cele la care vindeau anul trecut pe piaţă. Nu cunoaştem motivele. Firmele locale au fost rugate să reevalueze preţurile", a declarat directorul Agenţiei.


Pe de altă parte, reprezentanţii companiilor farmaceutice moldoveneşti infirmă că ar fi operat majorări. „Preţurile care sunt înregistrate în Catalogul Naţional sunt aceleaşi la care comercializam produsele noastre în 2010", spune Vladimir Semionov, directorul „Farmaco" , cel mai mare producător de medicamente din ţară.


Şefii de la o altă firmă producătoare locală susţin că nimeni nici nu le-a cerut să ieftinească medicamentele. „De ce să reducem preţurile? Le-am prezentat la Agenţia Medicamentului pentru a fi înregistrare în Catalogul Naţional şi ni le-au acceptat fără probleme", spune Svetlana Melnic, director comercial la „UniversalFarm".


18 FARMACII AMENDATE

Niciuna din farmaciile care n-a redus preţurile la medicamente nu a fost sancţionată cu retragerea licenţei. Ofiţerii de la Centrul Anticorupţie au efectuat controale în peste 300 de farmacii din toată republica, începând cu 17 ianuarie, ziua în care urmau să fie afişate preţuri mai mici la produsele farmaceutice.

FOTO: Oamenii legii fac razii în farmaciile din toată țara

image

Doar 18 firme, care nu s-au conformat deciziei de a ieftini medicamentele, au fost amendate cu câte 1.000 de lei. Alte şapte farmacii s-au ales numai cu procese verbale de avertizare. „Centrul Anticorupţie continuă să monitorizeze activitatea agenţilor economici antrenaţi în producerea, importul şi comercializarea medicamentelor, cu scopul de a asigura populaţia cu produse medicamentoase la preţuri rezonabile", a declarat Angela Starinschi, ofiţer de presă la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei.

CATALOGUL DE PREŢURI, MOTIV DE GÂLCEAVĂ


Dintre cele 6.200 de produse înregistrate în Nomenclatorul de Stat al medicamentelor, doar 5.017 au fost incluse în Catalogul Naţional de preţuri. Şi asta deoarece mai mulţi producători din ţărille CSI cer preţuri exagerate, neacceptate de Ministerul Sănătăţii de la Chişinău.

Şefii de la Sănătate consideră un succes faptul că la majoritatea medicamentelor cel puţin au fost menţinute preţurile vechi, fără să fi crescut semnificativ. 83% din numărul total de produse farmaceutice sunt importate din străinătate, iar restul sunt produse autohtone.

Un proiect de lege care interzice importul medicamentelor ce nu se regăsesc în Catalogul Naţional a fost examinat vineri în Parlament, dar a fost remis în comisii, cu votul deputaţilor PLDM şi PCRM, ceea ce a stârnit nemulţimirea PL şi PD.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite