INTERVIU Alexandre Faria: „Ungheniul are ce învăţa de la «fratele» Cascais“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandre Faria
Alexandre Faria

Portughezul Alexandre Faria spune că oraşul de la Prut ar putea prelua experienţa bogată pe care o are localitatea sa în promovarea turismului. O delegaţie a Primăriei municipiului Cascais a fost recent la Ungheni pentru a pune la punct detaliile acordului de înfrăţire ce urmează a fi semnat în luna iunie.

Adevărul: Dle consilier, cui i-a venit ideea de înfrăţire şi de ce aţi ales anume oraşul Ungheni?

Am fost în Moldova la invitaţia primarului oraşului Ungheni, dar naşul acestei „legături de rudenie" este dl ambasador al Moldovei în Portugalia, Valeriu Turea. Primăria Cascais era în căutarea unor noi parteneri din Europa şi propunerea dumnealui ne-a părut interesantă. Actualmente oraşul Ungheni lansează un nou plan de dezvoltare a turismului, iar Cascais este o localitate care trăieşte din asta, aşa că am putea stabili colaborări interesante în acest domeniu. Am ales Moldova şi pentru faptul că în municipiul nostru, dar şi în intreaga regiune, este o comunitate mare de moldoveni, inclusiv ungheneni.

Când va fi semnat protocolul de înfrăţire?

În perioada 27-29 iunie, vom organiza Reuniunea Internaţională a tuturor localitaţilor înfrăţite cu Cascais. Va fi prezentă şi o delegaţie din Ungheni, în frunte cu primarul Alexandru Ambros. Am considerat că ar fi ideal ca semnarea documentului de înfrăţire să aibă loc anume în aceste zile, în faţa reprezentanţilor a 23 de oraşe din întreaga lume. E o ocazie bună de a le prezenta noua localitate-soră. Este şi o platformă pentru stabilirea unor noi proiecte internaţionale între Ungheni şi alte oraşe prezente la eveniment.

Ce impresii v-a lăsat oraşul Ungheni, ţara noastră, în general?

A fost o vizită scurtă, dar plină şi foarte interesantă. Am fost la câteva fabrici din Zona Economică Liberă, la Covoare-Ungheni, am trecut pe la gară, am admirat podul de peste Prut proiectat de renumitul Eiffel, am ajuns şi la o mănăstire şi două biserici. Împreună cu Alexandru Ambros am mers şi la Iaşi. A doua zi, am vizitat beciurile subterane de la Mileştii Mici, unde am fost plăcut surprinşi de faptul că dopurile de plută ale sticlelor de vin sunt importate din Portugalia. Am rămas foarte încântaţi de munca ce se depune la fabricile din oraşul Ungheni.

Ce alte aşteptări aveţi dincolo de caracterul simbolic al înfrăţirii?

În cadrul vizitei ce urmează a avea loc în luna iunie în Portugalia vom stabili noi detalii, noi colaborări. Suntem deschişi spre lansarea unor noi parteneriate ce vor fi prioritare pentru oraşul Ungheni. Din această perspectivă, avem un plan diferit faţă de cele cu alte oraşe înfrăţite cu Cascais. Colaborarea va însemna schimb reciproc de experienţă, proiecte culturale şi tehnice comune, schimb de tineri prin diverse programe sau burse de vară. Vom încerca să fim astfel mai aproape unii de alţii, în pofida miilor de kilometru ce ne despart, profitând şi de originile latine care ne unesc.

Ce părere au portughezii despre moldoveni?

În Cascais imigranţii au fost întotdeauna bineveniţi. Iar comunitatea moldovenilor este foarte valoroasă pentru noi, nu numai în termeni de adaptare, dar şi prin felul cum se implică şi participă la viaţa socială. Moldovenii sunt foarte deschişi, foarte motivaţi şi muncitori. Cu cât colaborăm mai mult, cu cât discutăm mai mult, vedem că, de fapt, ceea ce ne uneşte este bogăţia spirituală şi valorile comune.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite