Farfurii şi polonice: cadou la modă în sat, de Ziua Femeii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbaţii de la ţară au pregătit seturi de veselă, polonice sau pahare pentru a-şi bucura consoartele, de Ziua Internaţională a Femeilor. Reprezentanţii sexului tare nu planifică nici astăzi să-şi cruţe soţiile, aşa că tot ele vor găti bucate şi vor aranja masa de sărbătoare. 

Ziua de 8 martie este pentru sătenii din satul Negreşti, raionul Străşeni, o sărbătoare aşteptată, motiv pentru a-şi vizita prietenii şi rudele. Cu o zi înainte, în ograda lui Gheorghe Zarea este forfotă mare. Bărbaţii fac ordine pe afară, iar unica femeie din gospodărie, nora Svetlana, găteşte răcituri şi pulpe umplute pentru oaspeţi.

image


Foto: Eduard Bâzgu/Svetlana Zarea, în febra pregătirilor

Spre deosebire de suratele ei de la oraş, care vizitează în ajun saloanele de frumuseţe, Svetlana Zarea are alte planuri pentru a se face frumoasă. „Nu mă duc la frizerie sau la manichiură. Pe la unu noaptea, după ce termin de făcut răciturile, o să mă dau cu cremă pe faţă şi o să-mi vopsesc unghiile cu ojă", spune Svetlana Zarea.

image

Foto: Femeia nu are timp să meargă la manichiurist sau coafor


Ca răsplată pentru Svetlana, dar şi pentru celelalte nurori şi cumnate, stăpânul casei a cumpărat cadouri de la Străşeni: câte o salatieră din plastic transparent. „Femeia e ceva foarte scump. De la ea vine viaţa. Pe toate nurorile care m-au luat în seamă de 23 februarie le răsplătesc şi eu acum, de 8 martie", afirmă emoţionat Gheorghe, rămas văduv recent.


Femeile de la ţară nu sunt cruţate de lucru nici de ziua lor. Pământul e umed încă, aşa că vor scăpa de muncile câmpului, dar nu şi de statul la cratiţă. O spun bărbaţii, iar femeile nu îndrăznesc să le iasă din cuvânt. „Ea singură ştie că trebuie să pregătească masa pentru oaspeţi. În gospodărie, nu contează că este 8 martie. Femeia îşi ştie misiunea ei", conchide Gheorghe Zarea.


SATUL FEMEILOR


Pe uliţele pline de noroi din Negreşti întâlneşti mai mult femei. Aproape fiecare al treilea bărbat este plecat la muncă peste hotare, ne povesteşte Natalia Spânu (30 de ani), al cărei soţ lucrează la construcţii în Moscova. Singurătatea se resimte şi mai mult de 8 martie.

„Până acum îmi dăruia bijuterii, dar anul acesta cred că am să primesc doar bani, prin poştă. Ca să nu ne fie urât, ne vom aduna câteva cumetre şi vom chefui singure", mărturişte femeia.

image


Foto: Soţilor Vera şi Simion nu le arde de sărbătoare

Dacă tinerii abia aşteaptă 8 martie, bătrânilor nu le prea arde de sărbători. „E post, care sărbătoare? Iaca, mâine îi şi ziua moşneagului, dar tot numai fasole vom mânca", spune mătuşa Vera, clătinându-se uşor, la fel ca şi soţul ei. „Am început sărbătoarea de azi", dă din ochi moş Simion.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite