Fără BAC şi cu examene de admitere la facultate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii îşi doresc ca admiterea la facultate să aibă loc pe bază de examene, CV-uri sau diplome de participare la concursuri şi olimpiade. Doleanţa a fost expusă într-o rezoluţie adoptată astăzi de Forumul Naţional al Tinerilor, întrunit la Chişinău. Documentul va ajunge pe masa deputaţilor şi miniştrilor.

În opinia tinerilor, examenele la intrarea în universităţi ar asigura mai multa corectitudine, combaterea corupţiei şi mai puţin stres pentru candidaţi. În acelaşi timp, CV-ul reflectă capacităţile şi motivaţia viitorilor studenţi, şi nu notele pe care le-au obţinut. „Ne-am săturat să ne zbatem pentru note mari în liceu şi să ne stresăm din cauza BAC-ului. Experienţa contează", spune Ana, absolventa unui liceu din Chişinău.

Ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, salută ideile tinerilor, dar susţine că sesiunea de Bacalaureat nu poate fi anulată. „Suntem în căutarea altor soluţii pentru a suplini carenţele din domeniu", a declarat oficialul. El a prezentat câteva modele care ar putea fi implementate, toate fiind însă la nivel de proiect.

Universităţile au decis: Fără examene la admitere în acest an

O altă solicitare vine din partea viitorilor businessmeni. Aceştia cer să fie înfiinţate mai multe incubatoare de afaceri pentru tineri la nivel regional. „Pentru a ne construi un viitor, avem nevoie de consultanţă şi suport financiar", explică Vadim din Cimişlia.

Dar cei mai mulţi dintre ei sunt siguri că vor deveni politicieni, Forumul fiind pentru ei o pistă de lansare datorită discuţiilor purtate cu diverşi demnitari de stat. „Aş vrea ca tineretul să acorde mai multă atenţie culturii, tradiţiilor, patrimoniului naţional. Privite astazi ca o povară, aceste lucruri pot genera schimbare şi profit", a încercat să-i convingă Chiril Lucinschi, preşedintele Comisiei parlamentare pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media.

Forumul Naţional al Tinerilor s-a desfăşurat în perioada 25-26 iunie şi a întrunit 125 de participanţi din toată ţara, inclusiv din regiunea transnistreană. Proiectul este realizat de Fundaţia Est-Europeană în perioada 2010-2012 şi are drept scop sporirea implicării tinerilor în procesul de luare a deciziilor în viaţa socială şi politică.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite