F.E.T.E. implicate în viaţa unui sat modern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cadrul unei expoziţii fetele şi-au prezentat ideile realizate
În cadrul unei expoziţii fetele şi-au prezentat ideile realizate

24 de eleve din mediul rural au învăţat cum să fie mai responsabile şi cum să-şi ajute semenii. Au cumpărat cărţi la grădiniţă, i-au ajutat pe bătrânii din localitate, au amenajat parcuri şi urne de gunoi la şcoală şi au de gând să editeze un ziar al satului.

Sunt fete de 17-18 ani care au vrut să se implice în viaţa comunităţii, iar Ambasada Statelor Unite le-a dat o mână de ajutor.

Cele 24 de eleve din mediul rural mai întâi au fost instruite să aibă încredere în sine şi au învăţat informaţii minime de leadership în comunitate, pentru a avea un viitor mai dezvoltat, transparent şi democratic. Deşi zilnic au fost prinse cu şcoala, tinerele au organizat iarmaroace, serate de cinema şi au colectat bani de la consătenii lor prin intermediul boxelor amplasate în instituţiile publice.
Doina Morohai şi Sorina Zdraguş, din satul Ştefăneşti, raionul Floreşti, sunt iniţiatoarele proiectului „Respectă parcul. Alege să acţionezi responsabil!". Au pus boxe la Primărie, farmacie etc. şi au organizat mai multe serate de cinema pentru a colecta bani. În câteva luni, au stâns 2.105 lei, iar alţi 1.000 i-au primit din partea proiectului F.E.T.E., iniţiat de Asociaţia Generaţia Pro (F.E.T.E. - abr. din engleză) şi susţinut de Departamentul de Stat al SUA. Cu suma adunată, elevele din Ştefăneşti au amenajat parcul din localitate şi au cumpărat patru urne de gunoi. Elena Jalba, din satul Borogani, raionul Leova, a absolvit anul acesta clasa a XII-a şi a dorit să facă ceva pentru localitatea sa. S-a gândit să editeze un ziar, idee pe care o avea în minte de mai multă vreme şi doar cu ajutorul acestui proiect şi-a îndeplinit visul.

„Deşteaptă-te, borogănene"

„Programul F.E.T.E. m-a ajutat să-mi duc la bun sfârşit ideea. Vreau ca să fie mai multă trasparenţă în administraţia locală, la şcoală, grădiniţă, ca oamenii să ştie ce se întâmplă la noi în sat", povesteşte entuziasmată Elena. Ea intenţionează să scoată primul număr al ziarului pe data de 3 iulie. Publicaţia va costa 2 lei şi va apărea săptămânal.

Elena a adunat în jurul ei zece colege, cu ajutorul cărora au organizat un iarmaroc cu dulciuri, pentru a strânge banii necesari iniţierii „afacerii". Elevii din Borogani au adus de acasă tot felul de copturi şi prăjituri pe care le-au vândut consătenilor. Cei circa 800 de lei câştigaţi în urma iarmarocului au fost donaţi proiectului.

Buget de 10.000 de dolari

Programul Abilitarea Tinerelor din Mediul Rural a fost iniţiat de Generaţia Pro şi este susţinut de Departamentul de Stat al SUA. Pentru realizarea lui au fost alocaţi în total 10.000 de dolari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite