Elevii din două localităţi nu ştiu la ce şcoală vor merge

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părinţii nu doresc să plece la altă şcoală
Părinţii nu doresc să plece la altă şcoală

Deşi au rămas câteva zile până la începerea noului an de studii, elevii din două sate nu ştiu la ce şcoală să se ducă.

Locuitorii din satul Olăneşti, Ştefan Vodă, sunt nemulţumiţi că autorităţile au decis să le închidă gimnaziul cu predare în limba rusă. Aceştia sunt categoric împotrivă şi i-au adresat un demers preşedintelui rus, Vladimir Putin.

Dacă va fi închisă şcoala, elevii, vorbitori de limbă rusă, trebuie să meargă la şcoala cu predare în limba română din localitate sau să se ducă la o şcoală unde vor putea învăţa în limba rusă, doar că aceasta se află la o depărtare de 25 de kilometri.

Profesorii şi părinţii sunt dispuşi să atace în instanţă decizia consiliului local.

La Criuleni, aceeaşi problemă

Şi gimnaziul cu predare în limba rusă din oraşul Criuleni urmează să fie închis deşi încă nu există o decizie în acest sens a autorităţilor locale. Vladimir Soltanici, şful Direcţiei generale educaţie Criuleni, a declarat pentru Info-Prim Neo că aleşii locali, care în mare majoritate sunt reprezentanţi ai Partidului Comuniştilor, întârzie decizia pentru că în campania electorală au promis localnicilor că vor păstra instituţia deschisă.

Potrivit lui Vladimir Soltanici, profesorii au rămas cu îndemnizaţiile de concediu neplătite deoarece bugetul este incomplet. Problemele financiare ale gimnaziului s-au agravat după ce s-a trecut la metoda de finanţare per elev.

Primarul oraşului, Vitalie Onisciuc, care este membru al PCRM, a declarat reporterului Info-Prim Neo că va încerca să-şi convingă colegii din consiliul local că gimnaziul trebuie totuşi închis. Consiliul local se va întruni în şedinţă până la sfârşitul săptămâni.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite