EDITORIAL Află în ce spital s-a născut Domnica Cemortan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Alina Ţurcanu
Alina Ţurcanu

Nu m-aş mira dacă aş citi un astfel de titlu în presă. Domnica Cemortan, până mai ieri o tânără ca oricare alta, a devenit peste noapte cea mai căutată moldoveancă.

O vânează jurnalişti din toată lumea şi nu e vorba doar de mass-media de scandal, ci şi de instituţii de presă serioase.

O armată întreagă de ziarişti străini a venit la Chişinău pentru exclusivităţi cu „misterioasa blondă", cum a fost botezată de presa italiană. Fata însă nu mai doreşte să ofere nicio declaraţie, nu mai vrea să vadă în ochi jurnalişti. Iar aceştia, în disperarea de a obţine măcar ceva, au început să scormonească viaţa privată a tinerei.

Astfel am aflat unde s-a născut, că are o mătuşa care habar n-are unde lucrează nepoată-sa, că prima învăţătoare o laudă „pentru că era capabilă şi-i plăcea să danseze", că o altă profesoară, de la colegiul de coregrafie (care nici măcar nu-şi aminteşte bine în ce clasă a învăţat ea acolo) n-a fost impresionată de capacităţile fetei. Aşa că următoare istorie ar putea fi despre ce părere are moaşa care a asistat-o la naştere pe mama tinerei.

Râs cu plâns. Înţeleg că jurnaliştii trebuie să-şi facă meseria, că au nişte sarcini de redacţie, că sunt plătiţi să scoată la lumină lucruri inedite, declaraţii incendiare, imagini exclusive... Înţeleg că Domnica Cemortan este un martor-cheie, pentru că a fost lângă nenorocitul căpitan Francesco Schettino timp de două ore după accidentul care a provocat o catastrofă similară cu cea a Titanicului.

Înţeleg şi apetitul presei pentru istorii picante, or, cine nu ar vrea să relateze din prima sursă despre presupusa idilă dintre căpitan şi „moldoveanca fatală", care, dacă e să credem unor oarecare martori citaţi de presa din Peninsulă, i-a sucit într-atât minţile încât acesta a uitat de timonă.

Dar, dragi colegi, de ce credeţi că are dreptate un ospătar filipinez, care susţine că cei doi luau cina împreună, sau un amărât de instructor de fitness, care iese la rampă cu ceva şi mai hot: „Cei doi erau amanţi şi au părăsit împreună vasul cu prima şalupă!"? De ce să n-o credem pe Domnica Cemortan, care neagă categoric o relaţie cu căpitanul şi spune că în momentul impactului Costa Concordia cu stânca era la cină nu cu Schettino, ci cu prietenii?

Dar chiar de ar fi fost vreo legătură mai specială între moldoveanca noastră şi căpitanul italian, chiar dacă ar fi luat masa împreună, este oare acesta un motiv de a pune viaţa sărmanei fete sub microscop? Merită să transformăm într-un coşmar existenţa unui om de dragul audienţei, tirajului, vizualizărilor? Domnica Cemortan este o persoană obişnuită, nu un star TV. Nu caută publicitate şi celebritate ieftină.

De era o „paraşută", cum au etichetat-o anonimii frustraţi de pe forumuri, într-o săptămână ar fi făcut un sac de bani, oferind interviuri tabloidelor şi televiziunilor de scandal din întreaga lume, gata s-o plătească generos.

„Nu înţeleg ce tot vrea lumea de la mine, de ce nu încearcă să obţină informaţii de la alţi colegi, de la căpitan? De ce nu mă lasă în pace? Am spus ce am avut de spus. Voi repeta la Poliţie, dacă mă vor întreba... Sunt atât de obosită, au uitat toţi că sunt şi eu unul dintre naufragiaţi...", mi-a scris fata într-o discuţie pe o reţea de socializare. Mi-am imaginat o clipă că sunt în locul ei şi m-am îngrozit. N-aş vrea să se discute public în ce spital m-am născut.

Alina Țurcanu este redactor-şef Adevărul Moldova

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite