„Doamna și vagabondul“ pe străzile din Capitală. Câinii luptă cu frigul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îmbrăcați în straie călduroase sau ghemuiți pe sub țevile de căldură, patrupezii luptă care și cum poate cu temperaturile scăzute de afară. Medicii veterinari spun că în ultima perioadă la clinici sunt aduşi tot mai mulţi câini degeraţi şi îi sfătuiesc pe stăpâni să-şi ferească animalele de ger.

Hainele de iarnă pentru căţei nu mai sunt demult o extravaganţă. Tot mai mulţi moldoveni au grijă de „camarazii" lor cumpărându-le geci din piele, veste tricotate, pantaloni şi chiar ciorapi de lână.

Un pulover gros e chiar necesar, spun specialiştii. „Există rase de câini extrem de sensibile la frig. Aceştia nu suportă nici temperaturile de toamnă sau primăvară. Este cazul celor de talie mică sau cu blana scurtă, la fel şi căţeii de apartament care sunt mai puţin adaptaţi la frig decât cei crescuţi în curte", spune Oxana Şişco-Cozârscaia, patroana unei reţele de magazine specializate în comercializarea vestimentaţiei canine.
Cele mai întrebate articole de îmbrăcăminte, potrivit femeii de afaceri, sunt combinezoanele din materiale impermeabile, care se potrivesc pe orice anotimp, gecile cu glugă, dar şi ciorapii tricotaţi. „Preţurile au devenit mai accesibile. O hăiniţă costă de la o sută de lei şi ajunge până la 800 de lei pentru câinii de talie mare. Depinde şi de ţesătură, dar şi de brand. Ca alternativă, cu un pic de dibăcie, puteţi să confecţionaţi singuri aceste articole vestimentare", precizează proprietara pet shopului.

La spital, din cauza şocurilor termice

Animalele de curte au cel mai mult de pătimit de pe urma gerului. Clinicile veterinare de la noi au înregistrat mai multe cazuri de hipotermie şi viroze respiratorii, atât la câini, cât şi la pisici. Doctorii spun că cele mai predispuse la răceală sunt animalele bătrâne, dar şi cele de anumite rase - terrier, pekinez, chihuahua, dalmaţian, doberman sau boxer.

„Fiecare stăpân trebuie să fie atent şi să observe dacă pisica sau căţelul său are nevoie de haină pe timp de iarnă. Patrupezii de curte nu trebuie ţinuţi legaţi, măcar pe noapte ar trebui lăsaţi liberi ca să se poată dezmorţi", recomandă Ruslan Istrati, medic veterinar la o clinică din Capitală. „Tulburările gastrice, la fel, aduc multe animale la spital. Şi asta deoarece iarna patrupezii mănâncă deseori hrană rece sau chiar îngheţată", completează doctorul.

Cei mai nefericiţi însă, sunt maidanezii, care nu au parte nici de haine, nici de stăpâni conştiincioşi. Aceştia se adăpostesc împreună cu boschetarii prin subsoluri, se încălzesc de la conducte sau se furişează în scările blocurilor, spre disperarea locatarilor.

Coafaţi la modă şi pe timp de iarnă

Departe de o necesitate, stăpânii extrem de atenţi cu animalele lor de companie au grijă și de freza patrupezilor. În Chișinău există mai multe saloane de coafare pentru câini și pisici. Totuși cei mai mulţi apelează la frizerii particulari, care vin acasă pentru orice serviciu de hair-styling. Preţul unei frizuri pornește de la 220 de lei pentru feline şi de la 300.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite