Descoperă 10 tradiţii şi superstiţii inedite, de Sâmbăta Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oua cu foita de aur
Oua cu foita de aur

Ultima zi de post este şi una dintre zilele religioase cu cea mai mare varietate de tradiţii şi credinţe populare. Dacă vrei să-ţi meargă bine tot anul sau, în cazul femeilor, dacă vrei să ştii ce puteri miraculoase ai astăzi, citeşte în rândurile următoare datinile străbunilor din Sâmbăta Mare!

1. Tradiţia spune ca în Sâmbăta Mare să facem pasca şi să coacem cozonacii în formă de pătrat sau dreptunghi, amintind de mormântul lui Iisus Hristos.

2. O veche superstiţie din popor spune că dacă pomii nu sunt înfloriţi în această zi, gospodinele să lase deoparte gătitul şi să îşi şteargă aluatul de pe mâini pe scoarţa acestora.

3. Strânge cojile ouălor de Paşte şi aruncă-le într-o apă curgătoare, să plutească. O credinţă din popor spune că astfel li se dă de veste şi Blajinilor că este sărbătoarea Învinerii şi că se pot înfrupta din ele toţi oamenii care au murit înecaţi sau spânzuraţi. Totodată, o altă vorbă din bătrâni spune că oamenii care au trecut în eternitate anume în Sâmbăta Mare nu sunt nici de partea viilor, dar nici de partea morţilor.

4. Oamenii de la ţară sunt foarte grijulii astăzi cu bunurile lor. Şi asta pentru că e bine să nu dai nimic din casă în Sâmbăta Mare. Bineînţeles, dacă vrei să nu ţi se fure nimic din gospodărie, pe tot parcursul anului.

5. Diseară, când se trag clopotele la Înviere, ţine o bucată de fier între dinţi. Astfel vei fi ferit de durerile de măsele, tot anul.

6. Ai grijă pe unde mergi la biserică, în noaptea de Înviere. Dacă te împiedici pe drum, spune o altă superstiţie, o să-ţi meargă prost un an întreg.

7. Fereşte-te să mănânci carne sau ouă înainte să pleci la Înviere! Altfel or să vină lupii la vite. Iar din cauza ouălor servite, o să-ţi miroasă gura urât tot anul.

8. Prima pască pe care o faci astăzi se sfinţeşte şi se păstrează pe tot parcursul anului. După Paşte, pasca se fărâmă vitelor astfel încât să nu fie stricate de vrăji şi să dea lapte bun, anul întreg.

9. Astăzi şi numai astăzi, femeile au cea mai mare putere, din tot anul. Doar azi ai voie să-ţi baţi bărbatul, spune o veche tradiţie. Dar femeile sunt prea ocupate cu gătelile din bucătărie, ca să-şi dea seama câtă vlagă au în ele.

10. Ştiai că în unele regiuni din ţară crucea de la pască se păstrează tot anul? Astfel, oamenii alungă grindina care ameninţă livezile şi viile.

Citeşte cele mai importante ştiri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite