Deputații vor să le dea femeilor timp de gândire înainte de avort

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vestea că sunt însărcinate vine ca un trăsnet pentru multe femei
Vestea că sunt însărcinate vine ca un trăsnet pentru multe femei

Gândește-te bine înainte de a lua o viață. Este mesajul unor deputați liberal-democrați, care vor să introducă prin lege un timp de reflecţie obligatorie în caz de avort.

Potrivit proiectului, în această perioadă gravidele vor fi consiliate de specialiști, care le vor ajuta să ia o decizie, fără a le stingheri libertatea de a alege. Ele vor fi informate despre alternativele avortului, cum ar fi centrele maternale sau adopția. Discuțiile vor fi confidențiale.

„Când doi tineri decid să se căsătoarească, li se dă o lună pentru gândire. De ce nu le-am oferi acestor femei măcar două-trei zile pentru a salva o viață?", se întreabă Veaceslav Ioniță, unul dintre autorii inițiativei.

El este convins că numărul mare al avorturilor este cauzat de nivelul scăzut de educație. „Unele doamne fac acest lucru cum și-ar tăia unghiile, depășesc foarte ușor barierele psihologice", remarcă politicianul.

Practica există deja în mai multe țări europene. În Belgia, Germania sau Italia, bunăoară, rata avorturilor a scăzut cu 20-30% după ce femeile gravide au început să fie informate despre consecințele întreruperii de sarcină.

Datele statistice arată că timp de 18 ani (1992-2009) Moldova a pierdut prin avort 570.000 de copii, în timp ce pe lume au venit 808.000 de bebeluși. Numai în 2009, peste 14.000 de femei și-au întrerupt sarcina legal, dintre care 1.500 de adolescente. Potrivit experților, numărul real al avorturilor este însă de 2-3 ori mai mare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite