Croitoresele și doctorii sunt cei mai căutați angajați în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Topul meseriilor puse la bătaie de angajatorii din Republica Moldova este completat de contabili, agricultori și constructori, conform portalurilor online de joburi. Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a afișat peste 4.000 de locuri vacante, numărul CV-urilor depuse însă depăsește cu mult această cifră.

Chiar dacă disponibilizările pe piaţa muncii s-au mai ameliorat, numărul şomerilor din Republica Moldova continuă să fie mare. Potrivit Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă, principalii indicatori ocupaţionali înregistrează şi în 2011 descreşteri. Cele mai multe întreprinderi care au declarat o lipsă a forţei de muncă au fost cele din industria de prelucrare, unităţile economice din comerţ, agricultură, ocrotirea sănătăţii şi asistenţă socială.

Doar în luna martie, numărul şomerilor înregistraţi a fost de 7.457 de persoane, dintre care mai mult de jumătate au fost disponibilizaţi din funcţii. Acelaşi raport mai arată că doar 1.400 de oameni fără locuri de muncă şi-au găsit o slujbă în această lună şi puţin peste 1.000 de şomeri au urmat cursuri de recalificare.

SALARII „VIP",
DE LA 500 DE EURO

În timp de angajatorii caută croitorese, medici sau vânzători, cei mai mulţi moldoveni îşi doresc un serviciu în alte domenii. Ei preferă ingineria, avocatura, economia sau managementul. Unul dintre portalurile naţionale de joburi este cel al Guvernului, www.jobmarket.gov.md, care oferă poziţii vacante din toate domeniile, începând de la medici chirurgi şi profesori universitari la „prezentatori de discotecă" sau „spălători de veselă".

La fel de diferită este şi oferta salarială. Cele mai mici salarii, de 700 de lei, angajatorii le oferă hamalilor, vânzătorilor, paznicilor sau lăcătuşilor. Cu aproximativ 3.000 de lei, salariul mediu pus la bătaie pe site-urile de job-uri, sunt remuneraţi contabilii, managerii, inginerii şi electricienii. Mai nou, şomerii pot opta pentru un salariu „VIP", care începe de la 500 de euro şi poate ajunge până la 50.000 de lei lunar. Majoritatea acestor meserii sunt pentru munci în Rusia, în domenii precum vânzări de produse nealimentare, conducere auto sau asistenţă personală.

Ca şi în alte sfere, tendinţe noi există şi pe piaţa muncii. Printre cele mai noi profesii tot mai des întâlnite pe site-urile de job-uri sunt cele de copywriter, persoana care se ocupă de concepţia şi designul mesajelor publicitare. Un începător poate negocia un salariu între 150 şi 300 de euro, iar unul cu trei ani de experienţă poate să câştige şi 1000 de euro lunar. Se mai caută şi auditori financiari, cărora li se cere responsabilitatea de evaluare a proceselor financiare ale unei companii.

Un auditor începător poate primi în jur de 200 de euro lunar, în timp ce unul cu experienţă îl poate întrece înzecit. Relativ nouă pe piaţa muncii este şi meseria de mediator, cel care ajută două companii să rezolve un conflict fără a ajunge în instanţă. O astfel de muncă este remunerată în funcţie de nivelul de „strădanie" al angajatului. ;

JOBURI PENTRU STUDENŢI
Tot mai mulţi studenţi și elevi încearcă să-și găsească un job pentru a câștiga bani de buzunar. Pe bestjobs.md, unul dintre cele mai cunoscute portaluri de profil, ofertele includ de obicei servicii part-time, promoteri, barmani, recepţioniste sau consultanţi și sunt remunerate cu 50-100 de euro lunar.

CUM SĂ-ȚI FACI UN CV BUN

 „Gândește-te la CV-ul tău ca la o vitrină care trebuie să prezinte totodată experienţă, abilităţi și calităţi într-o perioadă foarte scurtă de timp", spun specialiștii în resurse umane. Potrivit studiilor în domeniu, cele mai importante criterii pe care trebuie să le conţină un CV bun sunt:

 Să fie scurt și la obiect;

 Să se evidenţieze de restul, cu puncte cheie ușor de observat;

 Detaliaţi doar unde este nevoie, nimeni nu are timp să vă citească întreaga viaţă;

 Verificaţi orice fel de erori, lacune sau greșeli ortografice și de exprimare;

 Fiţi sincer. Chiar dacă vă place să vă lăudaţi, nu înfrumuseţaţi adevărul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite