Vezi cum trăiesc moldovenii condamnaţi la sărăcie, cu lefuri de la buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au salarii mizere și sunt nevoiți să se împrumute pentru a-și plăti facturile, ca să meargă la doctor şi să nu moară de foame. Cheltuielile minime de trai de la o lună la alta sunt, pentru unii angajaţi la stat, aproape triple faţă de lefurile pe care le primesc.

Sunt printre noi oameni plătiţi de stat să aibă grijă de tine atunci când tu n-o mai poţi face singur. Care îţi aduc corespondenţa acasă, abonamentul la ziarul preferat, facturile şi pensia, după caz. Care au răbdarea şi experienţa necesară să-ţi înveţe copilul tot ce are nevoie. Sau care au grijă de cărţile tale preferate, în bibliotecile publice. Toţi au parte de cunoştinţe temeinice privind meseria lor. Dar sunt plătiţi de stat cu salarii de nimic. „Şi eu şi soţul suntem bugetari. Câştigăm la fel. Doar cheltuielile comunale ne-au costat, luna trecută, 2.800 de lei (186 de euro). Pe timpuri şi 100 de ruble erau bani", mărturiseşte Ludmila Borşci, o asistentă în vârstă de 55 de ani de la secţia de Geriatrie a Spitalului Municipal numărul 4 din Capitală. Salariul ei net este de 2.000 de lei moldovenești (133 de euro).

„TOATĂ VIAŢA AM TRĂIT DIN ÎMPRUMUTURI“

Mihai Drăgulean, un factor poştal în vârstă de 57 de ani, angajat într-un oficiu de pe strada Columna, primeşte cu 100 de lei (6,66 euro) mai mult, pe lună, dar şi problemele de zi cu zi îi sunt mai apăsătoare. „Am doi băieţi, de 21 şi, respectiv, de 26 de ani. Amândoi sunt căsătoriţi. Mi-a murit soţia la începutul lui decembrie. Comunalele îmi vin câte 2.000 de lei moldovenești pe lună. Din salariul meu de 2.100 de lei (140 de euro), nu mai rămân cu nimic. Am restanţe de 4.000 de lei (266 de euro) pe care nu pot să le plătesc. Oamenii care mă cunosc mă împrumută, pentru că ştiu că atunci când am le dau înapoi banii. Toată viaţa am trăit din împrumuturi", se plânge bărbatul. Spune că, de când lucrează la poştă, n-a fost niciodată să-şi facă un control medical de frică să nu-şi piardă locul de muncă. „Avem o poştaşă aici. Ieri cineva a călcat-o cu maşina pe picior. Nu poate merge la doctor pentru că altcineva n-are cine să ducă mandatele la destinatari. Acum şchioapătă", mărturiseşte el.

Cine împarte parte îşi face. Deputaţii şi-au majorat remuneraţia cu 31%

CA LA STAT, LA NIMENI

O situaţie aparte am întâlnit la Biblioteca Municipal „B. P. Hasdeu". Maria Gonţa, o bibliotecară de 22 de ani, are un salariu care nu depăşeşte 60 de euro lunar. Urmează un program de Master la USM. Vine din Hânceşti, dar locuieşte într-un cămin studenţesc din sectorul Telecentru. După ce face un mic calcul, spune că are nevoie de minim 1.350 de lei moldovenești (90 de euro) pentru se descurca de la un salariu la altul. „Aici suntem plătiţi în plus dacă scriem articole pentru revista bibliotecii şi dacă participăm la conferinţe. Cu banii pe care îi câştig plătesc transportul până la serviciu şi la facultate şi alimentele pe care le cumpăr. Am avut de plătit şi locul la cămin, 2.250 de lei (150 de euro). Fără ajutorul părinţilor, sigur nu m-aş fi descurcat în Chişinău", precizează tânăra bibliotecară.

URA! Avem Buget pentru anul 2012

Unii angajaţii mai tineri înţeleg prin „cariera" de bugetar un loc de muncă prost plătit, dar sigur. Pentru lucrătorii din învăţământ o poziţie într-o instituţie recunoscută la nivel local adaugă şi o brumă de prestigiu în CV-urile personale. Pentru Natalia Slobozean, de 24 de ani, din Purcari, Ştefan Vodă, profesoară de limba engleză la Liceul „Gheorghe Asachi" din Capitală, locul de muncă pe care îl are e un bun început de carieră.

UPDATE Salarii de criză la Vamă

Ne spune că are nevoie lunar de 50 de euro pentru chirie, cheltuieli comunale - 600 de lei moldovenești (40 euro), coşul de alimente - 2.400 de lei moldovenești (160 de euro) şi un tratament medical pe care îl urmează, cam 3.000 de lei (200 de euro). În total, 7.000 de lei moldovenești (aproximativ 460 de euro). Ca profesor cu încadrarea de bază primeşte un salariu de doar 2.400 de lei (160 de euro). „Cu diferenţa mă ajută mama. Ea a fost profesoară de franceză, dar a fost nevoită să plece la muncă, în Italia. Sincer n-am vrut să mă fac pedagog. Mai mult a fost dorinţa mamei. La noi în ţară nu prea e posibil să-ţi găseşti un serviciu imediat după studiile pe care le-ai făcut. Am avut o şansă foarte mare aici", spune tânăra.

Retribuţii mai mari pentru bugetari, în 2012

Salariaţii din sectorul bugetar pot avea câteva motive de bucurie în acest an. Asta pentru că autorităţile au programat deja o serie de măriri de lefuri, în perioada care urmează. Totodată, în noul plan de salarizare inclus în buget au fost trecute şi bonusuri individuale şi colective, în funcţie de performanţele profesionale. Aceste majorări îi vizează pe lucrătorii de la Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne, precum şi pe restul salariaţilor cu încadrare de bază în sectorul bugetar.

Statul vrea să-ți ia 22% din salariu

„De la 1 ianuarie am dispus mărirea salariilor pentru angajaţii din Armată cu 19%. Tot în acest an vom acorda pentru toţi bugetarii un salariu suplimentar şi, de la 1 iunie, angajaţii la stat vor avea salariile mărite cu 10%. Excepţie vor face angajaţii din învăţământ, cărora le-am majorat salariile în luna octombrie 2011", precizează Sergiu Sainciuc, viceministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. Pe lângă aceste măsuri, guvernanţii au prevăzut şi un spor pe bază de performanţă colectivă, destinat funcţionarilor publici. Sainciuc a mai declarat pentru „Adevărul" că pentru planul de măriri salariale aferent anului în curs a fost prevăzut un buget în valoare de 553 de milioane de lei moldovenești (aproape 36,7 milioane de euro).

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite