Condamnat la moarte de greșeala medicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia medicală a concluzionat că băiatul a murit din pricina unei supradoze de anestezie
Comisia medicală a concluzionat că băiatul a murit din pricina unei supradoze de anestezie

Comisia specială a arătat că băiatul de 13 ani a murit din cauza supradozei de anestezice care i-a afectat creierul, inima, plămânii și rinichii. Doctorul care a administrat preparatul a fost suspendat din funcţie, iar directorul spitalului „Emilian Coţaga" - demis.

Sorin Diţa, copilul de 13 ani care a murit acum 12 zile în timpul unei operaţii banale de extirpare a amigdalelor, la spitalul „Emilian Coţaga" din Capitală, a fost ucis de o supradoză de anestezice. Aceasta este concluzia comisiei medicale formate de Ministerul Sănătăţii.

Specialiştii au constatat că intervenţia a fost efectuată conform tehnicii clasice, iar preparatul inhalat corespundea tuturor cerinţelor. În schimb, anesteziologul nu a ţinut cont de faptul că băiatul avea o greutate de 31 de kilograme, sub cea normală pentru un copil de vârsta lui, şi i-a adminstrat un volum prea mare de Halotan. Concentraţia de substanţe a dus la disfuncţionalităţi vasculare la nivelul creierului, inimii, plămânilor şi rinichilor, care i-au fost fatale. Copilul a făcut stop cardiac. Medicul acuzat de moartea micuţului nu este la prima eroare medicală. Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, susţine că doctorul cu o experienţă de 28 de ani a fost implicat şi în alte cazuri, în urma cărora au survenit complicaţii.

Anestezistul dă vina pe părinţi

După verdictul experţilor, părinţii lui Sorin vor să-şi facă dreptate în instanţă. „Ştiam că e vina lui. Inima de mamă nu minte niciodată. La anestezie a fost luată în considerare vârsta copilului, nu şi greutatea. Vom merge până în pânzele albe ca medicul vinovat să fie pedepsit aspru, deoarece copilul a fost totul pentru noi", a mărturisit Lucia Diţa, mama băiatului.

Părinții băiatului decedat pe masa de operație au depus o plângere la Poliție

Medicul anestezist este acum cercetat penal de procurori. Dacă îi va fi dovedită vinovăţia, el riscă până la 3 ani de puşcărie pentru neglijenţa care a cauzat decesul pacientului. „Îmi pare rău că n-am putut să-mi fac meseria până la capăt. Copilul era nemâncat de cu o seară în urmă. Înainte de operaţie, le-am propus părinţilor să-i fac o anestezia locală ori să fie operat într-o altă zi. Au refuzat, în scris. Operaţia a început la ora 12.25 şi după 40 de minute băiatul a avut o scădere bruscă de tensiune", s-a justificat Petru Negru.

Directorul spitalului îşi contest demisia

Doctorul a fost suspendat din funcţie pe durata anchetei. În acelaşi timp, directorul spitalului clinic republican pentru copii „Emilian Coţaga", Gheorghe Grossu, a fost demis pentru că nu şi-a îndeplinit obligaţiunile. „S-a constatat că echipamentul n-a fost sigilat după operaţie, nu s-a discutat cu părinţii şi anesteziologul n-a fost suspendat imediat", a precizat Andrei Usatâi.

Anestezicul administrat copilului decedat revine în spitalele din țară

Managerul neagă acuzaţiile şi va contesta în judecată ordinul Ministerului Sănătăţii prin care a fost destituit. „Neapărat mă voi adresa în instanţă pentru a-mi face dreptate. Sunt nevinovat. Ministrul a luat o decizie pripită. El a mers la pressingul jurnaliştilor. Aparatul de anestezie a fost văzut de specialişti din toate ramurile. Asta a fost o reacţie nefericită a organismului copilului", a precizat directorul revocat de ministrul Sănătăţii.

Ministerul Sănătății pregătește legea malpraxisului

Șeful de la Sănătate, Andrei Usatâi, a precizat că ministerul pregătește două proiecte de lege, unul privind malpraxisul medical, iar celălalt vizând înființarea unui colegiu al medicilor care va supraveghea activitatea cadrelor sanitare. „Vor fi întreprinse un șir de acțiuni pentru ajustarea sistemului de anesteziologie conform tuturor standardelor. Urmează să înaintăm și proiectul de lege referitor la malpraxis", a anunțat oficialul.

Acum, pacienții care au avut de suferit de pe urma erorilor medicale își pot găsi dreptatea doar în instanțe. De cele mai multe ori, însă, ei sunt nevoiți să aștepte ani la rând o sentință. Doctorii își justifică greșelile profesionale prin salarii mici, condiții proaste de lucru, echipamente depășite, manifestări atipice ale unor maladii și reacții neobișnuite la tratament.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite