Chșinău: Revolta infirmierelor la Spitalul Republican

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Infirmierele protestează de câteva zile şi cer să fie trecute din nou în subordinea Ministerului Sănătăţii. Angajatele se plâng că de când au fost reangajate de o firmă privată nu şi-au primit salariile, muncesc mai mult şi sunt umilite.

Infirmierele au fost concediate de la Spitalul Republican în urma unei reforme propuse de ministrul Sănătăţii Adrian Usatâi . „Curăţenia nu are nimic în comun cu medicina, de aceea am decis să separăm aceste două ramuri", a spus Usatâi, care a adăugat că nu va renunţa la reformă, ci va încerca să rezolve problemele apărute.
Infirmierele şi-au început protestul joi, cerând să le fie achitate salariile, condiţii de muncă mai bune şi revenirea în subordinea spitalului. Angajatele mai spun că au fost obligate să semneze cererile de concediere de la spital prin înşelăciune. „Au scris cererile în locul nostru şi ne-au obligat să le semnăm fără a avea timp să citim ce era scris acolo", ne-a declarat Stepanida Briceag.

Ministrul Sănătăţii, Adrian Usatâi, s-a întâlnit cu infirmierele şi le-a promis că le va rezolva problemele. Ieri, angajatele şi-au primit lefurile, inclusiv prima oferită cu ocazia Zilei Lucrătorului Medical. Ele rămân însă nemulţumite, din cauza că le-a fost mărit volumul de lucru, sunt obligate să facă ordine cu substanţe chimice dăunătoare şi că, de când au fost transferate la firma privată „Pur", nu mai sunt infirmiere, ci „deridicătoare", adică femei de serviciu.
„Anterior, noaptea lucrau în secţie două infirmiere. Acuma e doar una. E foarte greu, mai ales că uneori sunt şi 40 de bolnavi. Mulţi sunt după intervenţii chirurgicale şi au nevoie de îngrijire specială", a spus Pelaghia Novac, angajată în secţia de cardiochirurgie.

Femeile se mai plâng că sunt umilite de reprezentanţii firmei private. „Am fost trasă de păr pentru că în veceu nu era hârtie igienică. Nimeni nu mi-a spus că sunt responsabilă de acest lucru", s-a plâns Stepanida Briceag. Colegele femeii sunt gata să meargă în instanţă în calitate de martori.
Igor Ungureanu, directorul firmei, susţine că protestul este neîntemeiat. „Unora nu prea le place ordinea şi spun lucruri care nu s-au întâmplat", a zis Ungureanu.

Cer ajutorul premierului
Cinzeci şi nouă de infirmiere i-au scris o scrisoare prim-ministrului Vlad Filat în speranţa că vor fi ajutate. „Sunteţi ultima noastră speranţă de a schimba lucrurile în bine. Nu mai putem suporta ca cineva să-şi bată joc de noi. De două luni cumpărăm alimente pe datorie, nu avem cu ce plăti serviciile comunale", se menţionează în scrisoare. „Noi v-am votat şi sperăm să fim auzite. Nu cred că scopul dumneavoastră e să ne minţiţi, cum a procedat conducerea spitalului, şi veţi încerca să ne înţelegeţi şi să ne ajutaţi", spun semnatarele petiţiei trimise lui Vlad Filat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite