CHIŞINĂU: Arta încondeierii ouălor, reînviată la Trebujeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de femei şi fete din Trebujeni practică astăzi acest meşteşug după ce l-au preluat de la directoarea şcolii din localitate. Iar directoarea a deprins arta de la două măicuţe venite din Suceava.


În satul Trebujeni, care face parte din complexul arheologic „Orheiul Vechi", pregătirile pentru sărbătorile pascale au început cu mult timp în urmă. Localnicii muncesc de zor pentru a primi cât mai bine turiştii, care vor alege să-şi petreacă Paştele în aceste locuri pitoreşti, unde ţi se crează impresia că timpul s-a oprit în loc. Stâncile din piatră contrastează izbitor cu relieful de văi şi coline obişnuit Republicii Moldova.


Aici am întâlnit-o pe Luminiţa Gusin, elevă în clasa a şaptea, care mânuieşte cu iscusinţă chişiţa, instrument folosit la încondeierea ouălelor. „Am împodobit primul ou acum doi ani. Nu mi-a reuşit din prima. Îmi tremura mâna. Dar am repetat până am obţinut ce am dorit", se lăudă Luminiţa. Apoi adăugă: „Este dificil, dar la final, când privesc lucrurile pe care am reuşit să le fac, am inima plină de fericire. Mă simt de parcă aş ţine în mâini o bijuterie scumpă şi mă doare atunci când coaja firavă a vreunui ou se sparge".


În Tribujeni sunt vreo zece copii care au însuşit arta încondeierii. Mulţi dintre ei îşi vând operele turiştilor. Preţul unui ou încondeiat variază între 20 şi 70 de lei, în funcţie de mărime şi de ornamente. „Pe ale mele nu le pot vinde. Toate îmi sunt foarte dragi", spuse tânăra meşteriţă.

Copii, atraşi de meşteşug

Cu toţii au deprins acest obicei de la directoarea şcolii, Ludmila Buzilă. „Am învăţat să încondeiez ouăle de la două măicuţe din Suceava. Au locuit la mine timp de o săptămână. Serile, stând la cald pe cuptor, mi-au împărtăşit această artă ", povesteşte Ludmila Buzilă. După aceasta, femeia a înfiinţat la şcoală un cerc de încondeiere ca să-i înveţe şi pe cei tineri meşteşugul. „M-am bucurat când am văzut că fetiţele au venit la cerc însoţite de mămici. Aşa a învăţat multă lume din sat să ornamenteze ouă", povesteşte cu satisfacţie directoarea.

image
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite