Bolnavii de cancer vor putea beneficia de servicii de chimioterapie la Cahul şi Bălţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două secţii ambulatorii pentru bolnavii de cancer vor fi deschise anul viitor la Bălţi şi Cahul, ca parte a reformei în sănătate. Autorităţile vor să facă mai accesibile serviciile de chimioterapie, la sugestia experţilor Băncii Mondiale, dar mai rămâne să găsească şi bani.

În prezent, pacienţii cu tumori maligne din toată ţara sunt nevoiţi să vină la Chişinău pentru a primit tratament cu chimioterapie, pentru stoparea extinderii cancerului. Ca parte a reformei în domeniul spitalicesc este şi descentralizarea serviciior oncologice. Acest lucru presupune deschiderea, în următorii doi ani, a unor secţii de chimioterapie în nordul şi sudul ţării, a anunţat viceministrul Sănătăţii Viorel Soltan. Secţiile vor avea câte 20 de paturi ambulatorii.

„Trebuie să facem în aşa fel încât, în decurs de o oră, oamenii să poată beneficia de tratament calificat şi să nu fie nevoiţi să parcurgă 300 de kilometri pentru o şedinţă vitală. În toate ţările europene, serviciile de chimioterapie sunt acordate în proporţie de 90% în condiţii de ambulator, economisind banii. La noi însă 90% din pacienţi sunt nevoiţi să se interneze", a explicat Vasile Jovmir, specialist principal în oncologie al Ministerului Sănătăţii.

Mulţi doctori consideră că această reformă comportă şi riscuri. „Dacă iniţial pacientul va fi consultat de un specialist la Chişinău, apoi va merge la proceduri în raion, tratamentul nu va avea continuitate. Există şi posibilitatea să ajungă pe mâna unui doctor neglijent sau mai slab calificat", a spus Serghei Ştepa, vicedirector al Institutului Oncologic.

CONSULAŢII GRATUITE, ÎN PATRU RAIOANE

Totodată, o mare parte din cele 160 de locuri destinate chimioterapiei ar putea fi închise. „Institutul Oncologic va primi mai puţini bani de la Compania Naţională de Asigurări în Medicină", a explicat Ştepa.

Timp de două săptămâni, până pe 12 iunie, doctori habilitaţi în domeniul oncologic vor merge în spitalele şi policlinicile din patru raioane (Hânceşti, Cantemir, Orhei, Ungheni), unde vor consulta gratuit populaţa şi vor organiza seminare informative pentru alţi medici. Mesajul principal al acestora este că, depistat la timp, cancerul poate fi tratat. „E o tradiţie moldovenească să ne adresăm la doctor numai atunci când ne doare. Cancerul e o maladie care nu doare şi doar controlul profilactic ne poate păzi", a declarat Victor Cernat, directorul Institutului Oncologic.

STATISTICI DE GROAZĂ

În fiecare an, în Republica Moldova 8.000 de oameni află că au cancer. Alţi 5.000 de moldoveni mor anual în urma unei tumori maligne. Statisticile mai arată că 36% din moldoveni se adresează la medic când maladia e în ultimele faze, pe când în Europa acest indice este de 8%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite