Celulele stem, şansa la viaţă la limita legii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După recoltare, celulele stem trec printr-o serie de analize
După recoltare, celulele stem trec printr-o serie de analize

Celulele prelevate în timpul naşterii, care pot trata peste 80 de boli, sunt recoltate acum şi în Moldova. Tot mai mulţi părinţi sunt gata să dea bani grei pentru a asigura sănătatea copiilor lor pe viaţă. Deocamdată, transplantul poate fi făcut doar peste hotare.

Recoltarea celulelor stem în timpul naşterii şi păstrarea acestora la o bancă specială este o nouă tendinţă în rândul viitoarelor mămici din Republica Moldova. La noi există deja două companii care oferă astfel de servicii. Una păstrează celulele în România, iar cealaltă asigură moldovenii că le depozitează în ţară. Procedura este următoare: la naştere se colectează sângele din cordonul ombilical şi din placentă, celulele stem se separă şi se răcesc gradual până la -120 de grade Celsius într-un frigider special, iar mai apoi se introduc într-un rezervor, unde sunt păstrate exact la -196 de grade. La dezgheţare, 95% din aceste celule sunt vii.

„Asigurere pe viaţă"

Deşi speră că nu le vor folosi niciodată, părinţii care apelează la astfel de servicii nu se uită la bani atunci când este vorba de sănătatea copiilor lor. Tatiana Spinei (30 de ani) din Chişinău a decis să facă o astfel de investiţie după ce primul ei copil a avut probleme cu rinichii. „Despre prelevarea celulelor stem am aflat de la rudele de peste hotare. Acolo procedura ajunge să coste şi 5.000 de euro, la noi este mai ieftin. Banii nu contează însă, este o asigurare pe viaţă pentru sănătatea copilului", spune femeia, care a devenit recent din nou mamă. Dacă micuţul va fi sănătos, celulele păstrate la bancă ar putea salva oricum vieţi. „În cazul în care nu voi avea nevoie de ele, şi sper să fie aşa, le voi dona rudelor, care ar putea beneficia de ele", adaugă Tatiana.

Ca ea sunt alte zeci de femei de la noi. Specialiştii le-au făcut şi un portret-robot. „Este vorba de viitoare mame din mediul urban, cu venituri medii şi mari, care fie au lucrat peste hotare şi ştiu importanţa prelevării celulelor stem, fie au rude acolo", explică Mihai Tănase, reprezentantul companiei Biogenis din România, care activează din 2010 şi în Moldova. Unele persoane decid să recolteze celule stem pentru că „este la modă", alte mămici văd serviciul ca pe o modalitate de a-şi salva copiii mai mari. „Am făcut o recoltare de la o mamă care avea deja o fetiţă de doi ani bolnavă de leucemie. Atunci femeia a hotărât să mai conceapă un copil, ca să-l salveze pe primul. Deocamdată, însă micuţa reacţionează la tratament", povesteşte managerul.

Servicii de peste 2.000 de euro

Reprezentanţii companiei româneşti susţin că au anual în Republica Moldova aproximativ zece clienţi. Procedura costă de la 2.500 până la 2.950 de euro, în funcţie de pachetul de servicii ales. Acest preţ include: recoltarea celulelor, instruirea medicilor, transportul, prelucrarea şi stocarea mostrelor. Suficienţi clienţi are şi cea de-a doua companie, care deşi a apărut în Moldova abia în luna mai, se laudă cu aproximativ 20 de pacienţi. „Sper că lumea va înţelege importanţa acestui serviciu. La noi taxele sunt de la 900 de euro până la 1.400 de euro, plus 66 de euro anual pentru păstrare", spune Sergiu Pogorevici, directorul medical al Centrului Euromedics.

În afara legii

Până la vârsta de 18 ani a copilului, părinţii sunt cei care decid soarta celulelor. Ulterior, acestea pot fi donate sau depozitate în continuare, după prelungirea contractului.

În Republica Moldova nu se fac transplanturi de celule stem. În cazul în care va fi nevoie de o operaţie, companiile se obligă să le transporte în orice ţară. Nici măcar colectarea şi păstrarea acestor celule nu este prevăzută de Legea transplantului de organe, ţesuturi şi celule umane. Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, ne asigură însă că în cel mult două-trei luni acest serviciu va deveni legal. Deocamdată, laboratoarele deschise lucrează pe propria răspundere. „În prezent, nu există cadru legal. În scurt timp vom elabora un proiect de lege sau o hotărâre de Guvern care va stabili cine are dreptul să preleveze celulele stem, unde se pot păstra şi în ce condiţii. Totul va fi conform standardelor europene", promite oficialul.

Ministrul crede, totuşi, că această practică nu va deveni populară la noi. „Este un serviciu foarte scump. Nici nu sunt sigur că va prinde în Moldova, dar asta va hotărî consumatorul", precizează Andrei Usatâi.

Un panaceu pentru zeci de boli

Celulele stem pot reface un ţesut care şi-a pierdut capacitatea de autoreparare. Specialiştii susţin că acestea pot trata zeci de boli, precum leucemia, anemia, diabetul zaharat, boli ale sistemului imun, de sânge, de inimă, de ficat, de rinichi. Ele pot fi colectate o singură dată în viaţa unui om - la naştere, din sângele ombilical şi placentar, deoarece acesta conţine un număr mare de celule. Ulterior, acestea pot fi donate la bănci publice sau private. Există trei categorii de celule stem: embrionare, adulte şi din cordonul ombilical.

Primul transplant din România
În România, prima recoltare de celule stem s-a făcut în 2006, iar Cord Blood Center din Cluj-Napoca este cea mai veche bancă de celule stem din România. Recent, una dintre companiile de peste Prut, Biogenis, a anunţat că va efectua, în curând, primul transplant cu celule stem stocate într-o bancă din ţară. Este vorba despre o fetiţă din Republica Moldova, care suferă de leucemie acută, care urmează să primească celulele prelevate de la al doilea copil născut în familie. Deocamdată, micuţa se află remisie, iar medicii spun că sunt pregătiţi să intervină în orice moment. În acelaşi timp, mulţi români fără prea multe şanse de recuperare îşi implantează celule stem compatibile în străinătate, plătind zeci de mii de euro.

Potrivit unor studii, în lume, în ultimii 20 de ani au fost efectuate peste 2.000 de transplanturi de celule stem proprii, extrase din cordonul ombilical. Mai mult, pe internet se difuzează o petiţie pentru declararea zilei de 6 octombrie - Ziua Naţională a Celulei Stem.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite