Chişinău: Câteva zeci de aparate medicale, procurate la preţ dublu, au adus ţării un prejudiciu de peste un milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport al Curţii de Conturi arată că fosta conducere a Ministerului Sănătăţii a cumpărat echipament medical la preţ exagerat. Firmele intermediare au dublat preţul dispozitivelor, statul fiind astfel prejudiciat cu 20 de milioane de lei moldoveneşti.

În perioada 2007-2009, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 35 de aparate medicale performante la un preţ cu mult mai mare decât cel real, susţine Valentina Madan, directorul Departamentului audit de la Curtea de Conturi.


„Firmele care furnizau echipamentul au aplicat adaosuri comerciale exagerate, de până la 90 la sută din costul aparatelor. Statul a fost prejudiciat indirect cu 20 de milioane de lei. În Republica Moldova adaosurile comerciale nu sunt plafonate prin lege", afirmă Madan.


Autorităţile nu au ţinut cont de necesităţile spitalelor şi au procurat, în cea mai mare parte, utilaj de radiodiagnostic, chiar dacă nu acestea erau prioritare, mai arată raportul. Odată aduse în spitale, aparatele s-au prăfuit prin depozite timp de un an. „Spitalele nu au fost pregătite să recepţioneze aceste dispozitive. Nu aveau încăperi amenajate şi reparate ca să le instaleze şi nici specialişti care să le gestioneze", a mai spus Madan.


Ion Ababii, fostul ministru al Sănătăţii, care a comandat achiziţionarea aparatelor, spune că nu-şi mai aminteşte la ce preţ au fost procurate aparatele. „A existat un grup de specialişti, în care am avut încredere, care au ales cele mai bune oferte. Firma care a furnizat aparatajul este vinovată".. susţine Ababii.


Un alt ex-ministru, Larisa Catrinici, care a recepţionat dispozitivele, a declarat pentru „Adevărul" că nu ea este cea care a negociat preţul aparatelor şi nu este la curent cu neregulile depistate. „În toate comisiile de achiziţie sunt prezenţi responsabili de la Centrul Anticorupţie, care trebuie să semnaleze achiziţii neconforme", a spus Catrinici.

ECHIPAMENTE PERFORMANTE, CU PIESE LIPSĂ


Raportul mai arată că echipamentele medicale au ajuns în spitale, având piese lipsă. Din acest motiv, ele nu pot funcţiona la capacitate maximă.

„La Spitalul Sfânta Treime, aparatul de radiografie, de ultimă generaţie, adus cu doi ani în urmă, nu poate efectua şi radioscopii fiindcă lipsesc anumite piese", spune Stanislav Dimitrişin, şeful secţiei de Imagistică la Spitalul Sfânta Treime. Asemenea probleme au fost depistate la opt aparate procurate cu doi ani în urmă şi distribuite în mai multe instituţii sanitare publice.


Claudia Sârbu, şeful echipei de audit, spune că a fost formată o comisie care a identificat neregulile în funcţionarea aparatelor, şi urma să prezinte un raport în faţa Colegiului Ministerului Sănătăţii. „Din motive necunoscute, Colegiul nu s-a mai întrunit, iar deficienţele nu au mai fost examinate", afirmă Sârbu.

UN SINGUR SUSPECT


Dosarul penal al lui Boris Golovin, ex-viceministru al Sănătăţii, care făcea parte din comisia de achiziţie a echipamentului medical, este examinat de Procuratura Anticorupţie. „Ancheta este aproape de final", a spus Angela Starinschi, ofiţer de presă la CCCEC.

Golovin este bănuit de neglijenţă în serviciu şi prejudicierea statului cu peste 35,6 milioane lei. Golovin nu a răspuns la telefon comentat acuzaţiile.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite