Căldura ne arde la buzunare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tariful ar putea creşte, iar edilii sugerează oamenilor să dea robinetul la minim dacă vor să plătească mai puţin.

Locuitorii municipiului Chişinău vor primi, începând de astăzi, facturile la agent termic pentru luna decembrie, care vor fi cu aproape o treime mai mari decât pe noiembrie. O familie de chişinăuieni va trebui să plătească chiar şi 1500 de lei, în cazul unui apartament cu două camere.
Potrivit calculelor Întreprinderii Municipale „Infocom", 96% din consumatori vor achita până la 1.500 de lei pentru încălzire, iar 4% vor avea „surpriza" de a vedea în facturi cifre de până la 2.000 de lei. Vestea îi nemulţumeşte pe locuitorii Capitalei.


SOLUŢII DE CRIZĂ:
FACEŢI ECONOMIE


„Împreună cu soţul, primim 2.000 de lei pe lună. Chiar dacă achităm doar 60% din consum, oricum e prea mult. Banii rămaşi ne ajung doar pentru pâine", se plânge Eleonara Rotaru, pensionară. Şi bugetarii sunt îngrijoraţi. „Eu sunt profesoară. Tot salariul trebuie să-l dau pentru încălzire", spuse indignată chişinăuianca Maria Cârlig.
Primăria Chişinău a făcut apel către gestionarii fondurilor locative ca, până la 21 ianuarie, să regleze în blocuri robinetele la contoarele pentru energia termică. Edilii municipalităţii motivează prin faptul că urmează o perioadă în care vor fi înregistrate temperaturi de până la 8 grade Celsius. „În instituţiile de învăţământ, trebuie să se dea căldură de la ora 7.00 până la 16.00, iar în timpul nopţii robinetele să fie închise. Excepţie fac grădiniţele şi spitalele", a spus primarul Dorin Chirtoacă, ieri, la şedinţa operativă a Primăriei. La blocuri va fi oprită căldura în timpul zilei, când oamenii sunt la serviciu.


VIN NOI SCUMPIRI
LA CĂLDURĂ


Veştile proaste nu se opresc aici. Directorul „Termocom", Mihai Cernei, spune că tariful la căldură ar putea creşte, ca urmare a scumpirii gazelor, la începutul anului. Furnizorul de căldură a depus deja o cerere la ANRE, care va fi examinată până la finele lui ianuarie. Consilierul municipal Oleg Cernei spune că administraţia publică locală va găsi o modalitate de a subvenţiona diferenţa de tarif. ;

Primăria ajută săracii

 În prezent, chişinăuienii achită 821 de lei pentru o gigacalorie, cu 300 de lei mai mult decât iarna trecută. Acest tarif a fost stabilit de ANRE în primăvara anului trecut. În 2010, bugetul municipal a suportat 40% din cheltuielile la căldură ale familiilor cu un venit lunar mai mic de 1450 de lei. În acest sens, primăria a cheltuit circa 43 de milioane de lei. Valoarea indemnizaţiilor pentru anul 2011 încă nu a fost stabilită. Acest subiect va fi abordat de către Consiliul Municipal Chişinău în şedinţa din 29 ianuarie, când va fi votat bugetul municipal, în lectură finală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite