CIFRE ALARMANTE În Republica Moldova rata mortalităţii oamenilor bolnavi de tuberculoză creşte de la an la an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tuberculoza este o boală contagioasă
Tuberculoza este o boală contagioasă

Din 100.000 de moldoveni, 113 suferă de tuberculoză. În ţara noastră se înregistrează cel mai înalt nivel din lume de tuberculoză rezistentă la medicamente, cu o pondere de 65% din pacienţii trataţi până acum.

Anul trecut, în ţară au fost înregistrate 3.802 de noi cazuri de tuberculoză, 226 dintre acestea fiind semnalate numai în rândul minorilor. Comparativ cu 2010, ponderea mortalităţii înregistrate în rândul suferinzilor de această boală a crescut în anul precedent cu 1,5%.

Totodată, din datele Ministerului Sănătăţii reiese că în acest moment din 100.000 de moldoveni, 113 suferă de tuberculoză.

Viceministrul Sănătăţii Viorel Soltan a declarat pentru Info-Prim Neo faptul că în Republica Moldova diagnosticarea târzie a bolnavilor de tuberculoză reprezintă o realitate alarmantă, 37,9% din pacienţii depistaţi recent cu boli de plămâni având forme patologice pulmonare distructive. Asta deşi, în ţară, tratamentul împotriva tuberculozei este gratuit.

O altă particularitate specifică ţării noastre este că aici se înregistrează cel mai înalt nivel din lume de tuberculoză rezistentă la medicamente, cu o pondere de 65% din pacienţii trataţi până acum. Aceste cifre au fost făcute publice de către Ministerul Sănătăţii cu ocazia Zilei mondiale de profilaxie a tuberculozei, care are loc astăzi.

Tuberculoza este o boală provocată de bacteria Mycobacterium tuberculosis şi se transmite prin inhalarea microorganismelor din picăturile eliminate de către oamenii deja afectaţi de această maladie. Dacă este tratată medical, oamenii suferinzi pot fi vindecaţi complet. În caz contrar, tuberculoaza poate fi letală în decurs de cinci ani de la apariţie, în peste 50% dintre cazurile depistate.

Citeşte cele mai importante ştiri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite