CHIŞINĂU Copiii bolnavi de diabet zaharat au primit glucometre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primii 25 de copii au primit aparate moderne
Primii 25 de copii au primit aparate moderne

Toţi cei 393 de minori din Modlova care suferă de această maladie vor primi gratuit aparate pentru măsurarea nivelului glucozei în sânge. Alte 200 de glucometre au fost rezervate pentru copiii care vor fi diagnosticaţi cu această maladie în următorii patru ani.

„În fiecare an, 50 de copii din Moldova sunt diagnosticaţi cu diabet", a menţionat Alexei Mejevoi, reprezentantul companiei elveţiene „Bionime" în Republica Moldova.


Primele 25 de familii au primit ieri glucometrele şi benzile teste de glicemie. Medicii din cadrul spitalului le-au oferit bolnavilor consultaţii şi le-au dat sfaturi cum să se folosească de noul aparat.


„Pentru prima dată în Moldova se face o acţiune de o aşa amploare. E un lucru extraordinar ca fiecare copil să dispună de un astfel de aparat. El îşi va putea singur verifica nivelul glucozei în sânge fără a fi nevoit să meargă la spital", a menţionat Gheorghe grosu, directorul Spitalului „Emil Coţaga". „Diabetul nu e o boală, ci o stare care necesită o atenţie sporită. Copiii dibetici nu se deosebesc prin nimic de semenii lor", a menţionat medicul.
În acest anlucrătorii medicali îşi propun să atragă atenţia asupra creşterii răspândirii diabetului zaharat în rândul copiilor şi adolescenţilor cu 3%, iar înter preşcolari - cu 5% pe an.


Glucometrele au fost oferite de compania „Bionime", valoarea donaţiei depăşeşte 400 de mii de lei.

image


Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în prezent în lume 240 de milioane de persoane trăiesc cu diabet zaharat. Diabetul reprezintă una din cauzele principale de invalidizare precoce a populaţiei: fiecare a treia persoană cu cecitate şi insuficienţă renală suferă de diabet zaharat, 70% din amputaţii ale membrelor inferioare sunt din cauza diabetului.


Medicii spun că utilizarea glucometrului reprezintă cea mai comodă modalitate de monitorizare permanentă a nivelului de glucoză în sânge (determinarea glicemiei). Cu ajutorul glucometrului nivelul de glucoză în sânge poate fi ușor controlat în condiții de domiciliu. Controlul permanent ajută la prevenirea celor mai grave consecințe a diabetului zaharat.

image

FOTO: Glucometrele au fost oferite în prezenţa conducerii spitalului

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite