CHIŞINĂU: Tudor Bătrânac, un meşter care se zideşte-n lemn

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În preajma Sfintelor Paşti, Tudor Bătrânac a fost găsit absorbit de chipul Mântuitorului pe care îl sculpta pentru o troiţă care va fi instalată în cimitirul din Tănătarii Noi, Căuşeni. Era atât de captivat, încât nu-i scăpa din vedere nici cea mai ascunsă trăsătură a feţei şi a întregului chip al lui Iisus.

„Se spăla pe mâini şi îşi făcea semnul curcii de fiecare dată când revenea în atelier la chipul Mântuitorului", scrie reporterul ziarului regional "Gazeta de Sud"


Ca să nu păcătuiască, meşterul scotoceşte în memorie tot ce cunoaşte despre Mântuitorul Hristos, continuând să plăsmuiască în esenţa fiecărei răstigniri sau troiţe îndemnul de a afla Calea, Lumina şi Adevărul, lăsate drept testament omenirii de Domnul Iisus.


Troiţe şi răstigniri lucrate de mâna meşterului Tudor Bătrânac pot fi văzute la Căuşeni, Ştefan Vodă, Cimişlia, Ocniţa, Anenii Noi, Cantemir...
Tudor Bătrânac este descendent din lemnari iscusiţi din Abaclia, raionul Basarabeasca, unde vreo jumătate de sat se mândreşte şi azi cu uşile şi ferestrele, acoperişurile, frontoanele şi lucarnele caselor împodobite cu flori şi ornamente sculptate de tatăl distinsului meşter - Efrim Bătrânac, sau chiar de bunicul său - Toader Bătrânac.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite