CHIŞINĂU: „Lichidatorii“ de la Cernobîl „radiaţi“ şi cu promisiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de victime ale avariei de la Cernobîl s-au adunat pentru a-şi aminti de tragedia de acum 25 de ani. De la an la an, la eveniment vin tot mai puţini oameni. Unii trec în nefiinţă, iar cei mai mulţi rămăn ţintuiţi la pat.

De 15 ani Zinaida Mogâldea (61 de ani) vine la comemorare cu portretul soţului decedat. Ani la rând îi aranjează cu grijă fotografia la piatra-monument a „lichidatorilor". Vorbeşte despre soţul său ca fiind printre cei vii, deşi s-a stins la zece ani de la avaria de la Cernobîl.

„S-a stins la doar 45 de ani. L-au luat fără să ne spună niciun cuvânt. Avea dureri îngrozitoare la plămâni. În scurt timp i-au căzut toţi dinţii. A stat zece ani la coadă ca să-şi trateze dantura. Niciun medic habar n-avea cum să trateze bărbaţii veniţi de la Cernobîl", spune văduva pe care o podidesc lacrimile şi după 15 ani.

image

„Demnitarii profită pe seama noastră"

„Bărbaţii noştri au fost folosiţi atunci, dar şi acum. Demnitarii profită de ocazie an de an pentru a-şi face imagine pe seama noastră. Cu ce ne ajută ei? Fiind văduvă, mi-au adăugat la pensie 200 de lei, mai târziu le-a părut că mi-au dat prea mult şi mi-au scos 50 de lei", mai spune femeia îndurerată.

Cei mai mulţi dintre „lichidatorii" spun că trăiesc cu speranţa de 25 de ani, de când au fost luaţi cu forţa la Cernobîl. În faţa lor s-au tot perindat lideri politici cu promisiuni mari.

Preşedintele interimar Marian Lupu, premierul Vlad Filat, dar şi concurenţii electorali la alegerile locale Valentina Buliga şi Dorin Chirtoacă nu au ezitat să facă baie de mulţime, iar unii au venit cu noi promisiuni.

„Această veşnică problemă care este invocată, lipsa banilor, nu mai ţine. Urmează să identificăm şi resurse financiare şi acţiuni care să fie în ajutorul acestor oameni", a promis premierul Vlad Filat, referindu-se la pensile şi creditele preferenţiale destinate victimelor.

„Ei ne tot promit, dar uită să facă"

Marian Lupu a declarat că zece dintre cei aproape 3500 de moldoveni care au fost la centrala nucleară vor fi decoraţi cu distincţii de stat, iar edilul Capitalei Dorin Chirtoacă a dat asigurări că biserica celor care au avut de suferit la Cernobîl, ridicată cu defecte, va fi reconstruită din bugetul Primăriei.

„Ei ne tot promit, dar nu se ştie dacă le vor face pe toate. Şi până la urmă ce folos? Noi rămânem mai puţini de la an la an", a spus Vasile Ilieş (53 de ani) de la Teleneşti.

image

„Cum poate viaţa noastră să devină mai bună? Tot vin şi promit aici, iar de făcut...", face a lehamite din mână Nicolae Nadtocii, (65 de ani) cu pieptul plin de medalii.

Comuniştii au ţinut să rămână în opoziţie şi de această dată. Ei au venit la Memorialul „lichidatorilor" din strada Trandafirilor cu după ce oamenii s-au împrăştiat.

Fostul preşedinte Vladimir Voronin, însoţit de Igor Dodon, care candidează la alegerile locale, şi de alţi colegi de partid, au venit cu garoafe roşii.

„Important este că am fost mereu alături de aceşti oameni. Nu contează cine şi când vine. Contează cine şi ce face", a precizat Vladimir Voronin.

image
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite