VERDICT Noul proiect de lege privind sănătatea reproducerii facilitează corupția

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiștii juridici ai Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției susțin faptul că printre greșelile din proiectul de lege înaintat de grupul parlamentar condus de deputatul Vladimir Hotineanu se numără cumularea competențelor de elaborare a actelor, formulările ambigue care permit interpretări abuzive și limitarea neîntemeiată a drepturilor omului.

Proiectul de lege privind sănătatea reproducerii, înaintat în Parlament la mijlocul lunii decembrie de către grupul parlamentar condus de către deputatul Vladimir Hotineanu a fost redactat cu lacune, e lipsit de orice bază economico-financiară și facilitează corupția. Aceasta este concluzia specialiștilor de la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) care au prezentat astăzi o evaluare generală a demersului legislativ.

Printre lacunele găsite de către juriștii CAPC în proiectul de lege care va fi prezentat mâine în Parlament, în a doua lectură, se numără cumularea competențelor de elaborare a actelor, formulări ambigue care permit interpretări abuzive, limitarea neîntemeiată a drepturilor omului, precum și lipsa mecanismelor de supraveghere și control pentru prevederile expuse de grupul parlamentar.

„E foarte important ca procedura de oferire a serviciilor medicale privind sănătatea reproductivă să fie foarte clară. De exemplu la maternitatea prin substituție: în ce măsură acest acord de cuplu cu viitoarea mamă trebuie notificat notarial sau nu? Dacă procedurile nu sunt clare, ca simplu cetățean pot să mă adresez unui medic care mă poate ghida contra unei recompense neoficiale", spune Mariana Caluchin, expert CAPC.

Din datele furnizate de Centru, din lipsa unui cadru legislativ coerent privind sănătatea reproducerii, peste 5.000 de moldovence merg frecvent în străinătate pentru a beneficia de servicii medicale de calitate.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite