Banca de Economii din Moldova, la mila Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia fostei guvernări comuniste de a impune instituţia financiară să preia datoriile falimentarei Investprivatbank creează probleme autorităţilor. Până la finele lunii mai anul curent, Executivul trebuie să găsească o soluţie, astfel încât singura bancă controlată de stat să se poată dezvolta în condiţii normale.

Proiectul Memorandumului suplimentar cu privire la politicile economice şi financiare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) include o notă specială privind situaţia în care s-a pomenit Banca de Economii a Moldovei (BEM). Astfel decizia Guvernului Greceanâi de a salva deponenţii băncii Investprivatbank (IPB) care a dat faliment în iunie 2009, este apreciată ca „un pas necesar pentru a evita panica şi exodul potenţial al deponenţilor din sistemul bancar".


O POVARĂ PENTRU BANCĂ


În acelaşi timp se precizează că achitarea acestor depuneri prin intermediul unui împrumut de la Banca de Economii către Investprivatbank, credit care a fost posibil datorită unui alt imprumut de lichidităţi acordat de Banca Naţională a Moldovei (BNM), „a creat o povară pentru bilanţul Băncii de Economii şi, actualmente, împiedică dezvoltarea acestei bănci".


Suma creditului acordat Băncii de Economii în anul 2009 de către BNM este de circa 590 milioane de lei şi urma să fie rambursat din contul comercializării activelor Investprivatbank până în iunie 2011.


Emma Tăbîrţă, viceguvernator al BNM, ne-a spus că situaţia de la Banca de Economii, una din cele cinci cele mai importante bănci din ţară, se află sub control şi că nu sunt probleme ce ar împiedica activitatea băncii. Totodată, Emma Tăbîrţă a precizat că indicatorul de lichiditate a băncii era la finele lunii februarie 2011 de circa 27%, cu mult peste norma de 20%, impusă de BNM.

Veaceslav Negruţa, ministrul Finanţelor, a declarat pentru „Adevărul" că a fost creat un grup special de lucru pentru a indentifica procedurile de soluţionare a problemei. „Soluţia identificată îşi va găsi reflectare în Legea Bugetului de stat pentru anul 2011", a precizat Veaceslav Negruţa.

image

Foto: Eduard Bâzgu/ Veaceslav Negruţă


Soluţia examinată este emiterea de către Guvern în favoarea Băncii de Economii a unor hârtii de valoare de stat pe termen lung, egală cu valoarea neachitată a creditului pe care Banca l-a acordat Investprivatbank, prin achiziţionarea acestui împrumut. O altă soluţie este majorarea capitalului băncii prin creşterea cotei statului în această instituţie financiară, cu cea mai dezvoltată reţea de sucursale din republică.


În proiectul Legii Bugetului de stat pentru anul 2011, nu există însă nici o prevedere ce ar avea legătură cu situaţia de la Banca de Economii.


BANCA FALIMENTARĂ, NEEVALUATĂ

La 19 iunie 2009, în plină criză economică, BNM a decis retragerea licenţei băncii Investprivatbank pe motiv de „incapacitate de plată", rezultat al unui „management neadecvat". Guvernul a decis atunci ca activele şi obligaţiunile Investprivatbank să fie preluate de Banca de Economii, singura bancă cu capital majoritar de stat.


BEM a primit de la Banca Naţională un credit de circa 590 milioane de lei, folosit pentru a returna banii depuşi de persoane fizice la Investprivatbank. În acelaşi timp Banca de Economii urma să ramburseze creditul primit de la BNM, din vânzarea activelor băncii falimentare şi recuperarea datoriilor de la debitori, estimate la circa 933 milioane de lei.

image

Foto: Eduard Bâzgu/ Guvernul Filat urmează să decidă până în luna mai soarta Băncii de Economii


Gheorghe Olaru, lichidatorul numit de BNM la Investprivatbank susţine că procesul de comercializare a activelor băncii decurge anevoios şi până în prezent s-a reuşit acumularea a doar 103,15 milioane de lei, care au fost deja achitaţi Băncii de Economii. Mai rămâne o datorie de circa 483,8 milioane de lei. Totodată din lipsa cererii, se recurge la scăderea treptată a preţului imobilelor sau a tehnicii deţinute de Investprivatbank şi scoase la mezat de lichidator. Potrivit lui Olaru, până în prezent nu a fost efectuată o evaluare a valorii activelor deţinute de banca în faliment, astfel încât nu se ştie cifra exactă.


Angajamentele Guvernului față de FMI 

Punctul 15 din proiectul Memorandumului suplimentar cu privire la politicile economice şi financiare dintre Guvern şi FMI, publicat pe blogul deputatului comunist Igor Dodon, este dedicat integral situaţiei de la Banca de Economii (BEM).

Potrivit textului, „către sfârșitul lunii mai 2011 Guvernul va emite în favoarea BEM o obligaţiune pe termen lung, egală cu valoarea nominală reziduală a imprumutului pe care BEM l-a acordat Investprivatbank, fie prin achiziţionarea acestui imprumut, fie - cu acordul acţionarilor minoritari ai BEM - prin recapitalizarea băncii. Între timp, BNM va examina posibilitatea unei prolongări limitate a imprumutului său către BEM, pentru a atenua riscul aferent asupra lichidităţii acesteia, și va conlucra cu BEM și administratorul Investprivatbank pentru a accelera vânzarea activelor băncii ce dat faliment".

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite