Artistul plastic Iurie Platon: “Monumentul deportaților va fi gata în șapte luni”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Postamentul dedicat victimelor represiunilor sovietice
Postamentul dedicat victimelor represiunilor sovietice

Revenit din Germania, sculptorul moldovean a spus că lucrarea în ghips va fi gata pentru a fi turnat în bronz până la sfârşitul lunii august. Din acel moment vor fi nevoie cam șase luni pentru a realiza ultima operațiune.

Potrivit Info-prim Neo, lucrările început anul trecut în luna septembrie, iar autorul a fost ajutat de alţi trei artişti plastici de la Uniunea Sculptorilor. „Doi ani am lucrat la schiţă, în fiecare zi, de la 8.00 până pe la 19.00. Au fost timpuri când munceam şi sâmbătă şi duminica. Volumul de lucru este foarte mare", a spus autorul lucrării.

Monumentul deportaților reprezintă o coloană de oameni cu lungimea de 12 metri, care până la celălalt capăt se transformă în piese metalice și roți ale unui tren. „Oamenii sunt transformaţi în produsul maşinăriei staliniste, maşina de zombare", a adăugat sculptorul, citat de Info-prim Neo.

Cheltuielile totale pentru acest monument se ridică 10-15 milioane de lei, bani care vor fi alocaţi din buget. „Este o lucrare scumpă ca bani, dar dacă punem în comparaţie care este rolul şi rostul ei, nu este o sumă mare", a declarat primarul Dorin Chirtoacă. În următoarele luni urmează să aibă loc licitaţia pentru selectarea antreprenorului care să construiască soclul şi să amenajeze scuarul.

EDITORIAL Vremea trece, pietrele rămân

Fostă deportată: „Am rămas numai cu piatra comemorativă"

GALERIE FOTO 71 de ani de la primul val de deportări. Durerile lui iunie '41, la muzeu

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite