Aplaudați pe scenă, umiliți de stat. Iată în ce condiții locuiesc actorii noștri. Vezi GALERIA FOTO!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Așa arată „atelierul de creație“ al Uniunii Teatrale. Foto: Dumitru Goncear
Așa arată „atelierul de creație“ al Uniunii Teatrale. Foto: Dumitru Goncear

Trăiesc în condiţii dezastruoase şi chiar umilitoare, iar autorităţile nu fac nimic ca să-i ajute, deşi oamenii de arte sunt cei care ne reprezintă în lume. Mai mulți actori moldoveni „locuiesc" de ani de zile în culisele teatrelor.

Vorbim despre tineri specialişti, dar şi despre nume consacrate din cultură, care primesc salarii infime, iar, din cauza lipsei unui loc de trai, ajung să locuiască chiar în cabinele sau birourile unde muncesc.

Oficial, nimeni nu va recunoaşte că unii actori „au casă" acolo unde lucrează, pentru că ar fi contrar legii. Statul ar putea să-i pedepseacă şi pe ei, şi pe managerii instituţiilor de arte, în schimb nu poate oferi nicio soluţie. Indiferent de coloratura politică, guvernarea se justifică întotdeuna că nu are bani, nici pentru majorarea salariilor, care abia depăşesc 2.500 de lei pentru actorii consacraţi, nici pentru asigurarea unui loc de trai.

„ÎN MOLDOVA ARTA ÎNSEAMNĂ ŞI SĂRĂCIE"

Maestrul în arte, cunoscutul actor de teatru Alexandru Dicusar, locuieşte de aproape de trei ani în biroului lui de la Teatrul „Ginta Latină". „Vineri seara plec la părinţi. În timpul săptămânii stau aici, lucrez până târziu, şi apoi în altă parte nu am unde să mă duc", recunoaşte jenându-se actorul.

Alexandru Dicusar își prezintă biroul de creație, care-i este și domiciliu. Foto: Dumitru Goncear
image
Sală de creație, lăsată în paragină. Foto: Dumitru Goncear

Click aici să vezi GALERIA FOTO!

El spune că ar fi frumos ca statul să-i ajute pe oamenii de cultură cu o locuinţă, dacă tot salariile sunt mizere. „O duc greu, dar aceasta este vocaţia mea şi nu mă las de ea, chiar dacă arta în Moldova înseamnă şi sărăcie. Nu o să mă duc niciodată să mă plâng şi n-o să cer de la nimeni nimic", recunoaşte Dicusar.

CU AŞA SALARIU... CASĂ NICI PESTE DOUĂ SECOLE

Salariul pe care îl are artistul, decorat de Mihai Ghimpu, în 2010, cu titlul onorific „Maestru în Artă", spune că nu i-ar ajunge nici în două secole să-şi procure o casă, iar întreţinerea familiei din aceşti bani este mai degrabă un vis.

La alte teatre, aceeaşi problemă. Câţiva tineri actori, din mai multe instituţii din Chişinău, sunt nevoiţi să locuiască, într-un atelier de creaţie care stă să cadă. Clădirea de pe strada Veniamin Apostol însă este atât de veche încât e greu de crezut că acolo se poate face artă. Bucătăria şi blocul sanitar nu sunt dotate corespunzător, iar cabinetul pentru creaţie seamănă mai mult cu un loc demult părăsit. Uimitor este însă că, în pofida acestor greutăţi, tinerii nu renunţă la actorie.

Cum lipim filmul rupt al Moldova-Film. Studioul care ne-a adus glorie marchează astăzi 60 de ani

Pentru a ajuta măcar o parte din tinerii artişti, Ministerul Culturii a elaborat un proiect de lege, care prevedea construcţia unui bloc de locuit pe terenul unde urma să fie ridicat noul sediu al Colegiului Naţional de Coregrafie, pe strada Hristo-Botev 4. Proiectul s-a blocat însă.

„Am primit avize negative de la mai multe ministere, deoarece terenul este la balanţa Primăriei. Nu am renunţat la el, dar nu ştim ce va urma", ne-a spus Aliona Strâmbeanu, şefa Direcţiei arte profesioniste, din cadrul Ministerului Culturii.

Situaţia s-ar putea debloca doar dacă Consiliul Municipal Chişinău va decide schimbarea destinaţiei terenului, ne-a asigurat viceprimarul Nistor Grozavu. „Proiectul poate fi realizat, dar totul depinde de decizia CMC şi a Guvernului", a adăugat Grozavu.

Artişti de la Operă au pichetat clădirea Guvernului. Ei vor salarii mai mari

O duc greu şi tinerii de la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Deşi în fiecare an specialiştii începători din cultură cer un loc de trai, rectorul instituţiei, Victoria Melnic, spune că nu are de unde să le ofere. „Salariile lor sunt mizere, în plus nu au unde trăi. Aşa lucrează oamenii de artă la noi. De ce credeţi că au ieşit în stradă la proteste?", se întreabă ea.

Potrivit rectorului, ultimul bloc, cu 85 de apartamente, destinat oamenilor de cultură a fost ocupat demult. „Unele apartamente sunt închiriate de persoane care nu au nimic cu artele. Încercăm să le recuperăm pe cale judiciară, dar aceasta poate dura şi zece ani", mai spune Victoria Melnic.

Trei blocuri în construcţie

Trei proiecte, printre care şi complexul locativ Teatral, care prevăd construcţia de blocuri cu apartamete la preţuri avantajoase pentru oamenii de cultură, sunt în derulare. Potrivit lui Sandu Grecu, preşedintele Uniunii Teatrale, complexul va fi dat în exploatare până în anul 2014. Între timp, lucrările pentru un alt bloc, cu circa 130 de apartamente, au demarat chiar în aceste zile.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite