Apă bună, plină de impurităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chişinăuieni s-au plâns autorităţilor că în ultimul timp apa de la robinet e tulbure.

De aproape o lună, angajaţii de la Apă-Canal folosesc un nou dezinfectant pentru tratare, care distruge stratul bacteorologic format pe interiorul ţevilor. Constantin Becciev, directorul întreprinderii, a explicat că problema cu impurităţile este temporară, până se va curăţi apeductul. Funcţionarul a dat asigurări că apa este mult mai bună ca înainte. „Această problemă va dispărea peste cel mult patru luni. Nu e nimic grav. Consumatorii trebuie să folosească filtre mecanice, care reţin aceste bacterii", a spus Becciev.

Ion Şalaru, vicedirector la Centrul Naţional de Sănătate Publică, a confirmat faptul că apa pe care o consumă chişinăuienii este bună de băut, fiind la fel ca şi cea tratată cu clor, doar că nu are miros. Iar cât priveşte impurităţile, specialistul a spus că acestea n-ar trebui să curgă din robinete.

MAI SCUMP ŞI MAI EFICIENT
Hipocloritul de sodiu, noul dezinfectat, este întrebuinţat în mai multe ţări. Conform unor studii internaţionale, utilizarea acestuia este mai eficientă în combaterea microflorii patogene, distruge viruşii, germenii, inclusiv microbacteriile de tuberculoză şi hepatită. Deşi noua substanţă este mai scumpă, chişinăuienii nu vor plăti mai mult pentru apă, cel puţin deocamdată. „Noua metodă nu va afecta consumatorul, deoarece costurile de tratare a apei reprezintă un procentaj nesemnificativ în calculul de tarif", a explicat Becciev.

Autorităţile municipale spun că acum grija principală este renovarea apeductului. „Acum trebuie să renovăm în ansamblu staţia de tratare şi să elaborăm un plan, pentru cinci-zece ani înainte, de renovare a ţevilor", a menţionat edilul-şef al Capitalei. Constantin Becciev a declarat, la rândul său, că în ultimii ani au fost diminuate cheltuielile pentru reparaţiile curente şi a crescut volumul reparaţiilor capitale. În ultimii doi ani investiţiile au crescut cu aproape 15 milioane de lei.

TEHNOLOGII AVIZATE
Specialişti din Franţa, care au făcut un studiu la Apă-Canal Chişinău, susţin că hipocloritul de sodiu este deocamdată unica soluţie. Noua tehnologie a costat peste 9 milioane lei şi a fost avizată de ministerele Sănătăţii, cel al Mediului şi cel al Economiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite