Am uitat de tuberculoza din şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazurile de infectare în masă cu TBC care au marcat sfârşitul anului de studiu 2011-2012 se pare că nu au pus în gardă autorităţile. La început de an şcolar, nici Ministerul Sănătăţii, nici cel al Educaţiei nu ştiu câţi dintre profesori au trecut testele medicale, în special pentru depistarea virusului ce provoacă TBC.

Singura măsură contra tuberculozei este luată în prezent pentru copiii care merg în clasa I, aceştia urmând să fie vaccinaţi cu BCG, care se face în primele zile de viaţă şi la vârsta de şapte ani.

Potrivit Lidiei Crivoi, şefa Direcţie învăţământ Donduşeni, unul din raioanele cu cea mai înaltă incidenţă la TBC, toţi cei 507 profesori şi 113 educatori au trecut pe la medic înainte de începerea anului şcoalar. „Pot să vă spun că au fost testaţi nu doar la TBC, ci şi la bolile ficatului, cele venerice, ş.a", adaugă funcţionara.

În raionul Ungheni, la fel cu incidenţa ridicată la TBC, încă nu se ştie câţi învăţători din cei aproape 1.200 şi-au respectat obligaţiile şi au trecut controlul medical. Aceeaşi situaţie şi la Călăraşi, doar că şeful Direcţiei învăţământ, Andrei Ciubotaru, dă asigurări că datele sunt în proces de colectare.

Nici responsabilii de la Centrul Naţional de Sănătate Publică nu ştiu câţi profesori şi-au făcut investigaţiile medicale. „Nu avem astfel de date. Cert este că profesorii sunt obligaţi să efectueze controlul profilactic. Dacă nu o fac, rămâne în responsabilitatea lor", ne-a comunicat Stela Gheorghiţă, vicedirector la CNSP. Întrebată cât de veridice sunt testele, aceasta a menţionat că fiecare om are dreptul, prin lege, să aleagă singur la care instituţie medicală să meargă, respectiv, este imposibil de depistat dacă cineva ar fi cumpărat rezultatele.

TESTUL MANTOUX, ÎN CAZURI EXCEPŢIONALE

Cât priveşte copiii, aceştia nu pot fi supuşi anual testului Mantoux. „Testul se face doar dacă minorul prezintă simptome de boală sau se ştie că vine dintr-un mediu de risc", mai spune medicul. Potrivit Stelei Gheorghiţă, testarea anuală cu tuberculină, aşa cum se făcea în vremea URSS şi cum se procedează în prezent în regiunea transnistreană, nu şi-a justificat eficienţa în timp şi nu face decât să provoace alergii puternice în organism.

În luna aprilie, 65 de copii de la o grădiniţă din Donduşeni au fost infectaţi cu tuberculoză, după ce au fost în contact direct cu o educatoare bolnavă. Atunci, Ministerul Sănătăţii afirma că singura persoană vinovată în acest caz este educatoarea, care ar fi ascuns faptul că are rude infectate de TBC. Tot în primăvară, 17 elevi ai şcolii-internat din satul Crihana Veche, raionul Cahul, au fost diagnosticaţi cu TBC, aceştia contactând boala de la un coleg.

Maladiile sociale rămân fără finanţe

Fondul Global de combatere a SIDA, tuberculozei şi malariei, principalul finanţator extern pentru activităţile de prevenire, tratament şi suport al pacienţilor infectaţi de HIV/SIDA şi TBC, a anunţat că se retrage din Republica Moldova. Astfel, din anul 2014, Guvernul va trebui să identifice surse proprii pentru acoperirea finanţării acestor programe. Potrivit unor estimări, cheltuielile neacoperite pentru combaterea HIV vor fi în 2014 de 19,2 milioane de lei, iar în 2015 - de 38,2 milioane de lei. Pentru TBC, deficitul va fi de 9,4 milioane de lei în 2014 şi, respectiv, 32,8 milioane de lei în 2015.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite