Adrian Vlas este unul dintre cei mai tineri inventatori din Moldova. Ultima sa creaţie este o mototricicletă (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar zece ani, Adrian a construit prima tricicletă cu motor electric, pe care a visat-o într-o noapte. Timp de şase ani, adolescentul şi-a perfecţionat vehiculul şi speră că acesta va fi produs în serie pentru comercializare.

Adrian Vlas, de 16 ani, este convins că în câţiva ani invenţia sa va revoluţiona lumea şi sute, poate chiar mii de moldoveni, îşi vor cumpăra mototricicletele create de el. Prima sa „maşină" a visat-o. S-a trezit dimineaţă, a desenat-o pe hârtie şi a început să adune piese din garajul tatălului său. Avea doar zece ani atunci. Părinţii îl priveau cu neîncredere. Credeau că e un nou joc de care feciorul lor în scurt timp se va plictisi. Adrian însă a dus lucrul până la capăt. A meşterit o tricicletă cu motor electric. „Nu arăta bine, dar mergea", povesteşte băiatul.

„Îmi doream foarte mult să am un scuter, dar tata nici nu voia să audă. Eu însă nu puteam scăpa de acest vis. La şcoală priveam ce scria profesoara pe tablă şi în loc de cifre şi litere, în faţa ochilor îmi stătea scuterul", îşi aminteşte tânărul inventator.

O perioadă a fost cel mai fericit copil din Sărata Galbenă, raionul Hânceşti. Se plimba mândru pe uliţele satului cu tricicleta sa, chiar dacă abia ajungea la pedale. „În scurt timp însă în cap au început să-mi apară diverse scheme, una mai ingenioasă ca alta. Doream cu orice preţ să-mi perfecţionez invenţia", spune adolescentul.

Adrian a proiectat zile în şir şi peste un an a trecut la a doua etapă. A schimbat ghidonul şi roata din faţă, iar în spate, în locul cutiei pentru bagaje, a pus două scaune, ca să-şi poată plimba prietenii. „Noua invenţie a căpătat alte forme, dar eu rămâneam cu acelaşi vis, de a perfecţiona", mărturiseşte adolescentul.

image

„Toate fetele mă roagă să le plimb"

În 2008, a creat a treia variantă a mototricicletei cu care a participat peste un an la expoziţia internaţională specializată „Infoinvent 2009". Atunci, Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe din Moldova, l-a lăudat şi i-a spus că el „contribuie la dezvoltarea proprietăţii intelectuale a ţării noastre".

Ultima sa mototricicletă e foarte frumoasă. Adolescentul i-a constuit o carcasă puternică din metal, i-a instalat roţi şi motor de automobil de 1.800 centimetri cubi şi i-a montat scaune confortabile, la fel de la o maşină. Vehiculul atinge cu uşurinţă viteza de 150 kilometri pe oră.

La un nou model, Adrian a lucrat timp de cinci luni. La fel ca şi prima dată, a adunat piese vechi pe care le-a reparat şi le-a vopsit. A cumpărat şi piese noi din banii părinţilor, care între timp şi-au dat seama că băiatul lor este înzestrat cu talent. Întreaga „plăcere" i-a costat 2.000 de euro. În primăvară, a făcut primul tur prin sat cu minunea sa. Apoi a pornit la drumuri mai lungi. De patru ori a venit de la Hânceşti la Chişinău, deşi nu are permis de conducere şi nici maşina nu este înmatriculată. Într-o zi, mergând pe un drum naţional, a fost oprit de câţiva bikeri. I-au admirat „opera" şi i-au propus să participe la paradele organizate de ei în Capitală. În curând, spune Adrian, va deveni chiar membru cu acte în regulă al Clubului de bikeri din Moldova.

Deşi este proprietarul unei „bijuterii", adolescentul nu este nici acum mulţumit de ce a obţinut şi nu se opreşte aici. Vrea să-i instaleze sistem audio, ca să-l audă toate fetele când va trece pe la ferestrele lor.

Cele mai încântate de invenţie au fost colegele de şcoală. Adolescentul învaţă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Mihai Sadoveanu" din Hânceşti şi în fiecare zi face naveta de la Sărata Galbenă. Evident, nu mai vrea să audă de transportul în comun, ci merge la şcoală cu mototricicleta sa. „După ore toate fetele mă roagă să le plimb", spune, fudul, adolescentul.

Pasiune ,moştenită de la părinţi

Adrian este pasionat de mecanică de mic. El spune că o fi semănând cu taică-său, care în copilărie meşterea tot felul de lucruri. Acum însă, fiind primar în sat, părintele nu prea are timp de fiare. În schimb, este mândru când vede ce lucruri frumoase ies din mâinile fiului său.

Tânărul nici nu-şi aminteşte cum a început să se priceapă la maşini. Când era mic dezasambla motoare de motocicletă, fiind curios să vadă cum sunt construite. Îi urmărea atent pe cei mai mari când reparau mijloace de transport. Uneori chiar le dădea sfaturi când observa că nu fac ceva aşa cum trebuie. Adulţii nu-l băgau în seamă, dar peste puţin timp se convingeau că piciul avusese dreptate şi-l chemau să-i ajute.

Peste ani, a devenit chiar un meşter cunoscut. Oameni din tot raionul vin la Sărata Galbenă să le repare motocicletele. Adrian nu conteneşte însă să viseze la mototricicleta perfectă, una care să fie apreciată de toată lumea şi fiecare să vrea s-o cumpere.

image

"Eram plin de idei. În cap desenam diverse scheme, una mai ingenioasă ca alta. Am proiectat zile în şir şi am început să construiesc un model mai bun".

Adrian Vlas

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite