A murit din cauza neglijenţei medicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vinovat de moartea minorului de 13 ani este medicul-ansteziolog, a anunţat astăzi, Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi. Oficialul a făcut publice rezultatele Comisiei instituite pentru cercetarea cazului decesului băiatului, în timpul operaţiei de extragere a amigdalelor.

"Nu preparatul este cauza decesului, ci factorul uman. Vinovat de moartea copilului se face medicul care a făcut o greşeală. Acesta a administrat o doză prea mare de amestic de droguri şi aer, care nu a fost în concordanţă cu dimensiunile corpului copilului", a declrat ministrul Sănătăţii.

"S-a dovedit că resuscitarea volemică a plamânilor s-a întamplat din cauza erorii umane. Astfel, cauza decesului este stopul cardiac ireversibil", a menționat Andrei Usatîi. El a spus că resuscitarea copilului a durat pe parcursul a patru ore.
Oficialul a spus că după acest tragic incident, medicul anesteziolog a fost suspendat din funcție, iar directorul spitalului "Emilian Coţaga", unde a avut loc intervenția chirurgicală, a fost demis.

"A fost demis, nu doar pentru decesul copilului. Au ieşit la iveală şi alte abateri. Astfel nu s-au respectat protocoalele de tratament, nici cele de comunicare cu părinţii. Directorul este cel care poartă răspundere pentru tot ce se întâmplă în instituţia medicală respectivă", a precizat Andrei Usatîi. De asemenea, Ministerul Sănătății va sesiza Procuratura Generală asupra acesti caz.

La 10 februarie, familia Diţa din Capitală şi-a adus copilul în vârstă de 13 ani la spital, pentru o intervenţie chirurgicală de extirpare a amigdalelor. Deși operația era programată pentru o oră, după opt ore de aşteptate, administriaţia spitalului i-a anunţat că fiul le-a decedat.

Medicii de la spitalul "Emilian Coţaga" a lansat inițial o vesiune, potrivit căreia decesul a fost provocat de o reacţie adversă a organismului la anestezicul utilazat. După câteva zile de la deces, Ministerul Sănătăţii a interzis anestezicul Halothan care i-a fost administrat minorului.

Ulterior, Agenţia Medicamentului însă a anunţat că testele efectuate de instituţie arată că preparatul este inofensiv. Iar peste două zile, Ministerul Sănătăţii şi-a anulat interdicţia de a utiliza Halothan.

Părinții băiatului decedat pe masa de operație au depus astăzi o plângere la Poliție

Anestezicul ucigaș, interzis în spitalele din țară

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite