ACASĂ LA ION ȘOLTOIANU A tras în oameni şi a înălţat răstigniri în satul natal. Vezi GALERIA FOTO!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La cârciuma „La răscruce“ bărbații discută despre subiectul săptămânii, omorul polițistului Ion Stratulat
La cârciuma „La răscruce“ bărbații discută despre subiectul săptămânii, omorul polițistului Ion Stratulat

Consătenii luptătorului bănuit că a împuşcat un fost poliţist, şi-l amintesc drept un om credincios, generos şi săritor la nevoie. Unii dau însă crezare ştirilor de la televizor şi spun că sportivul trebuie să plătească pentru toate păcatele pe care le-a făcut.

Satul Ineşti, raionul Teleneşti. Strada Ion Şoltoianu. Câţiva bărbaţi s-au adunat la barul „La răscruce", unde discută aprins subiectul săptămânii - omorul poliţistului Ion Stratulat. Tineri şi bătrâni se întreabă „o fi adevărat" că sportivul, în numele căruia a fost botezată strada centrală din sat, a împuşcat un om. Înainte, tot aici veneau suporterii din sat să-i ţină pumnii kickboxerului şi să bea o bere în cinstea victoriilor lui.

„Mă cinstea cu o sticlă şi-mi zicea «'Nea Alexei, roagă-te să câştig!» Da' ce l-a făcut să meargă la prostia asta nu ştiu... Era un om tare cumsecade", spune Alexei Târsână (71 de ani). Bătrânul nu-şi termină bine vorba, că sare Ion Bunescu (61 de ani): „El şi acum e cumsecade! Nu cred să fi făcut una ca asta, doar e sportivul cu care se mândreşte toată ţara. A adus multe medalii. Sunt sigur că altul a omorât, iar Ion e o victimă".

image
image
image

Click aici să vezi GALERIA FOTO!

Nu toţi ar băga mâna-n foc pentru campion. „Fiecare vrea să trăiască câte zile are. Nimeni nu are dreptul să i le ia. Sigur a făcut păcatul ăsta. Se zvonea şi înainte că a bătut oameni", susţine Iulia Matei (57 de ani).

Pe strada Ion Şoltoianu se înalţă şi casa sportivului. O recunoaştem după poarta mare, înfrumuseţată cu un dragon şi simbolul oriental „yin şi yang". Alături, un personaj dintr-o altă operă. Statuia lui Guguţă zâmbeşte primitor. Poarta este ferecată de duminică. De atunci gospodarul nu a mai trecut pe acasă, ne spune vărul luptătorului, care locuieşte vizavi.

„Venea în fiecare săptămână. Ion e un om prea bun ca să facă aşa ceva. A ajutat acest sat cu ce a putut. A reparat grădiniţa şi şcoala, a ridicat şase răstigniri în toată ţara. Una se află chiar aici", arată Victor Mereuţă (59 de ani) cu mâna spre crucea de lemn şi fântâna de la colţ. „Mă întreabă oamenii pe stradă dacă e adevărat şi nu ştiu ce să le spun. Nu s-a bătut cu nimeni, a fost atât de bun cu toată lumea", spune şi soţia lui, Nina (58 de ani).

Citește și:

VIDEO Ion Șoltoianu: „Mă tem doar de Dumnezeu! Este judecată și procuratură care vor spune dacă sunt vinovat"

UPDATE Alexandru Jizdan: "Am mobilizat efectivul pentru căutarea lui Ion Şoltoianu". Generalul Alexei: "Am aflat despre crimă la jumătate de oră de la tragedie

Campion cu acte de actor. Află detalii INEDITE despre Ion Șoltoianu, bănuit că a împușcat un fost polițist

Filat confirmă: Șoltoianu este suspectat de omorul fostulului polițist. Complicii lui au fost reţinuţi

„Sătenii sunt şocaţi, pentru că-l ştiau ca pe un om mărinimos. În ultimul an a dat instituţiilor din sat vreo 33.000 de lei", îşi aminteşte primăriţa localităţii, Ludmila Manole.

Totuşi, în 2007, când s-a discutat prima dată ideea unei străzi cu numele lui Şoltoianu, au existat şi consilieri care s-au opus. Spuneau că sunt destule personalităţi trecute în nefiinţă care merită o stradă. Au fost chiar dezbateri aprinse, însă până la urmă au cedat. „Şi azi unii ironizează pe seama asta, mai ales că singurele două plăcuţe cu numele lui Ion Şoltoianu au fost instalate chiar de sportiv, iar una e pe poarta lui", afirmă primăriţa.

Despre mort, numai de bine

Şi consătenii lui Ion Stratulat, fostul poliţist împuşcat luni, spun că a fost un om bun. „Se trăgea dintr-o familie de gospodari. La şcoală era cuminte, deşi nu era eminent", povesteşte colegul său de clasă Vitalie (38 de ani) din satul Zubreşti, Străşeni.

Şoc în lumea sportului

Colegii lui Ion Şoltoianu au fost şocaţi de cele întâmplate. „Nu cred să fi făcut una ca asta. Am presupunerile mele, dar deocamdată le ţin pentru mine", ne-a spus Ion Gheorghiu, antrenorul şi finul campionului.

„Nu este omul care să comită aşa ceva cu intenţie. Nu ştiu cine e victima, dar probabil l-a atins tare pe Ionică, dacă a fost în stare să ucidă. Nu contează cine eşti - campion mondial, vedetă de operă sau lider politic. Dacă ai greşit, trebuie să răspunzi", a declarat şi Constantin Cobâlean, directorul Şcolii Sportive din Călăraşi, unde luptătorul a ridicat o răstignire.

A vrut să fugă în Transnistria

Luptătorul suspectat de omor nu s-a predat oamenilor legii, așa cum anunțase președintele interimar Marian Lupu. Imediat după crimă, Ion Șoltoianu a părăsit Capitala și a încercat să treacă în regiunea transnistreană, necontrolată de autoritățile de la Chișinău. El a fost prins și încătușat a doua zi, după aproape 24 de ore în care polițiștii au negociat cu persoane din anturajul sportivului, încercând să-l convingă să nu părăsească țara și să nu comită o altă crimă.

Alexandru Jizdan, șeful Direcției Servicii Operative din cadrul MAI, a declarat că în timpul reținerii Șoltoianu avea asupra sa arma din care l-a împușcat pe Ion Stratulat, cu cinci cartușe în încărcător.

Este vorba de un pistol de model TT deținut legal, același din care, în 2003, sportivul a împușcat un presupus lider criminal de etnie romă. Atunci campionul mondial la kickboxing a fost achitat de judecători, pe motiv că s-ar fi aflat în legitimă apărare.

Ion Șoltoianu a fost reținut pentru 72 de ore și se află la Comisariatul General de Poliție din Chișinău. Suspectul se declară nevinovat, deși a recunoscut că a apăsat pe trăgaci. „El spune că a fost amenințat", a menționat Alexandru Jizdan, precizând că la crimă au asistat mai mulți martori.

Dacă va fi găsit vinovat de omor intenționat, multiplul campion riscă până la 20 de ani de închisoare sau chiar detenție pe viață.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite