Ce calități ar trebui să posede noul ambasador la Moscova. Vezi ce spun experții!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Neguţa, ambasadorul rechemat. FOTO: rusia.mfa.md
Andrei Neguţa, ambasadorul rechemat. FOTO: rusia.mfa.md

În timp ce autorităţile sunt în căutarea unei candidaturi pentru postul vacant de ambasador la Moscova, experţii vin cu recomandări.

„Trebuie să fie un om de caracter, cu o pregătire foarte bună şi o viziune clară, să nu-i tremure genunchii când va merge să-şi prezinte scrisorile de acreditare la Kremlin", crede publicistul Vitalie Ciobanu.

Ambasadorul Neguța RECHEMAT de la Moscova. Filat: „Diplomații trebuie să reprezinte interesele țării"

„Avem nevoie de demnitate, dar şi de inteligenţă", punctează deputatul Igor Corman, care vede în acest post „un meseriaş neutru, din afara sferei politice". „E nevoie de un tânăr experimentat, un diplomat care cunoaşte relaţiile cu Rusia, se bucură de credibilitate la Moscova, este adeptul integrării europene", afirmă Victor Chirilă, director executiv al APE.

Rusia, mai incisivă sub conducerea lui Putin III

Un astfel de trimis ar putea fi Andrei Popov sau Chiril Lucinschi, crede Bogdan Ţârdea. „O perioadă mai caldă în relaţiile moldo-ruse a fost pe timpul preşedintelui Petru Lucinschi. Graţie reputaţiei şi legăturilor tatălui său la Moscova, Chiril Lucinschi ar putea avea un randament mai înalt", explică analistul.

Oazu Nantoi este mai sceptic. „În situaţia când la Chişinău politica este confuză, ce poate face acest ambasador? Dacă va declara în fiecare zi că Rusia trebuie să-şi retragă armata, iar cei de aici vor tăcea, nu se va schimba nimic", spune expertul.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite