Vocea Rusiei: Traian Băsescu este "pionul“ balcanic al intereselor euroatlantice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Basescu
Traian Basescu

Primul discurs oficial rostit de președintele României Traian Băsescu după reîntoarcerea sa la Cotroceni, cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomației Române, a avut un conținut lipsit de imprevizibil, susţin analiştii de la postul radio Vocea Rusiei

"Era în logica situației ca președintele Băsescu să lovească în politicienii USL și să mulțumească public celor care l-au susținut în lupta pentru evitarea demiterii. Importante în discursul președintelui Băsescu sunt însă reperele de politică externă, afirmate cu atâta putere și claritate încât nu numai că au transmis un mesaj foarte direct, aproape ca un ordin de serviciu, diplomaților români, dar au provocat și reacția negativă a ministrului român de externe Titus Corlățean, care s-a simțit lezat în autoritatea sa de coordonator al diplomației românești", notează Vocea Rusiei.

Direcţia Vest a preşedintelui Băsescu

Potrivit postului de radio, "Firul roșu" al politicii externe românești, în viziunea președintelui Băsescu, este "direcția spre Vest".
"Cei care ne pot garanta ceea ce avem ca obiectiv, creşterea nivelului de trai al românilor, sunt partenerii noştri din UE, iar securitatea ne-o garantăm împreună cu partenerii din NATO". Afirmația este făcută de președintele Băsescu în stilul său deja celebru - tranșant, fără menajamente, aproape brutal. O afirmație lipsită de ingredientele delicate și subtile ale limbajului diplomatic cu care sunt obișnuiți diplomații de carieră, un mesaj aflat în discordanță cu actualul context politic internațional", se menţionează în analiza Vocii Rusiei.

"În discursul său, președintele Băsescu face totuși o aparentă concesie Federației Ruse. El îndeamnă ca oamenii de afaceri din România, companiile din România, să privească mult mai atent şi mai intens către piaţa Federaţiei Ruse... Observăm că din mesaj lipsește însă invitația ca marile companii rusești să vină și să investească în România" se afirmă în analiză.

Tot acolo se precizează despre faptul cât de atent este preşedintele român de a arăta loialitate față de interesele capitalului american și de parteneriatul cu SUA.

Traian Băsescu este loial până la capăt intereselor euroatlantice

"Discursul președintelui Traian Băsescu este important, dar nu neapărat definitoriu, pentru politica externă a României în următoarele luni. Posibil ca necesara clarificare a politicii externe a României să urmeze abia după alegerile parlamentare din iarnă, după constituirea majorității parlamentare și numirea unui nou guvern. Rămâne însă evident faptul că președintele Traian Băsescu este loial până la capăt, uneori chiar și împotriva evidențelor, calității sale de "pion" balcanic al intereselor euroatlantice. Care vor fi beneficiile sau pierderile generate pentru români de această intransigentă poziție, rămâne de văzut", constată Vocea Rusiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite