Vlad Filat: „N-am fost şi nu voi fi premier-marionetă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul Republicii Moldova spune că nu va tolera situaţia când activitatea Guvernului este obstrucţionată, dar nici nu se ţine de funcţia actuală

Plecarea lui Vlad Filat i-ar putea fi convenabilă chiar lui, deschizându-i calea spre funcţia de preşedinte al ţării, spun experţii.
Premierul Vlad Filat nu exclude soluţia unei demisii în condiţiile în care în activitatea Guvernului se intervine din afară, iar miniştrii din partea altor partide nu au mandat pentru a vota deciziile Executivului. „Atunci când un Guvern este obstrucţionat în activitatea sa sigur că trebuie să fie luate anumite decizii. Ori aceste obstrucţionări vor dispărea, ori trebuie să spunem foarte clar că Guvernul nu are sprijin politic necesar. Sunt lucruri foarte simple", a declarat, ieri, Vlad Filat.

VLAD FILAT ÎŞI
FORŢEAZĂ DEMISIA

Deşi nu a vorbit direct despre demisia sa, premierul a mai spus că urmează ca el personal şi Partidul Liberal Democrat din Moldova să ia o decizie privind „situaţia în care ne aflăm noi şi acest lucru se va întâmpla în viitorul cel mai apropiat".
Demisia actualului Executiv este considerată drept una foarte probabilă, susţin experţii, dar cu condiţia că este pregătită o nouă alianţă de guvernare.
„Nu cred în faptul că cineva ar vrea să-l demită acum pe Vlad Filat. Poate doar dacă el însuşi vrea să-şi provoace demisia. Or, demiterea, îi deschide calea spre funcţia de preşedinte al ţării", a declarat pentru „Adevărul" Ion Sturza, om de afaceri şi fost premier al Republicii Moldova în anul 1999.
Potrivit lui Sturza, există o serie de disfuncţionalităţi în cadrul Alianţei care se transmit şi Guvernului. Totodată, fostul premier spune că actualul şef al Guvernului are acces direct la presă, nu şi la actul de guvernare. „Frecvent se întâmplă că reprezentanţii din Guvern ai altor partide nu se arată prea cooperanţi, iar prermierul nu este susţinut în acţiunile sale", a explicat Ion Sturza.

O CATASTROFĂ
PENTRU ŢARĂ

Alex Oprunenco, director programe la Centrul „Expert-Grup" vede în o eventuală demisie a Guvernului Filat destrămarea actualei alianţe. Totodată, expertul consideră că dacă nu este deja constituită o altă alianţă de guvernare „anti-Plahotniuc", atunci situaţia din ţară se va deteriora grav. „Căderea Guvernului, fără ca să fie pregătit terenul pentru consituirea unei alte alianţe de guvernare, ar putea reprezenta o catastrofă pentru ţară", a spus Alex Oprunenco.
Expertul nu exclude soluţia unei alianţe dintre Partidul Liberal Democrat şi Partidul Comuniştilor. Potrivit lui Oprunenco, o astfel de alianţă ar putea asigura o guvernare pentru o perioadă de patru ani, alegerea preşedintelui şi depăşirea crizei politice.
În acelaşi timp, deputatul comunist Igor Dodon, care a cerut demisia actualului Guvern, nu crede că Filat va risca să facă acest pas. Totodată, el a precizat că în cadrul Partidului Comuniştilor nu s-a discutat dacă formaţiunea ar susţine o eventuală votare în Parlament a demisiei Guvernului Filat-II.

Ce spune Constituţia?

Vacanţa funcţiei de prim-ministru poate interveni la demisia acestuia sau în cazul unui vot de neîncredere din partea Parlamentului. Moţiunea trebuie să fie votată de majoritate simplă, de 52 de deputaţi. „Prim-ministrul este cea mai vulnerabilă funcţie. Preşedintele şi preşedintele Parlamentului pot fi revocaţi cu 2/3 din parlamentari", a spus Alexandru Arseni, profesor universitar în drept constituţional. Acesta nu exclude faptul că premierul ar putea fi împins de colegii de alianţă ca Guvernul să-şi asume răspunderea pe Legea bugetului. Conform Legii Supreme, în cazul în care premierul îşi dea demisia, demisionează întreg Cabinetul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite