Victor Ponta la Chişinău: „România şi Republica Moldova sunt legate de sute de ani printr-o legătură care nu are nicio legătură cu politica“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Filat şi Victor Ponta au semnat o serie de proiecte moldo-române
Vlad Filat şi Victor Ponta au semnat o serie de proiecte moldo-române

Aflat într-o vizită oficială la Chişinău, premierul român Victor Ponta a dat asigurări că lucrurile bune din relaţiile dintre România şi Republica Moldova vor continua, indiferent de situaţia politică din ţara sa.

Victor Ponta şi Vlad Filat au semnat o serie de proiecte comune, inclusiv privind interconectarea energetic dintre România şi Republica Moldova. Cei doi oficiali au precizat că până la 1 decembrie 2013 gazoductul Iaşi-Ungheni va deveni funcţional, iar până la finele lui 2012 linia de interconexiune electrică Fălciu-Goteşti va fi finalizată şi de partea română. Va fi continuată şi construcţia linei Bălţi-Suceava.

De asemenea, miniştrii Educaţiei au semnat un protocol de colaborare pentru următorii trei ani de studii, care prevede că 5.000 de tineri basarabeni vor învăţa anual în România, iar cei ai Justiţiei - un plan de acţiuni pentru 2012-2013.

Victor Ponta a promis că în cel mai scurt timp România va găsit o soluţie pentru ca, la fel ca şi Bulgaria, să permită moldovenilor cu vize Schengen să intre în ţară fără vize. De asemenea, el a dat asigurări că procesul de redobândire a cetăţeniei pentru basarabeni va fi continuat.

Vezi AICI imagini de la conferinţa de presă susţinută de Vlad Filat şi Victor Ponta:

Premierul român a menţionat că moldovenii nu vor fi în niciun caz penalizaţi pentru că l-au susţinut pe Traian Băsescu, preşedintele suspendat: „A fost o perioadă când şi românii l-au susţinut pe Băsescu, dar a trecut. De sute de ani, România şi Republica Moldova sunt legate printr-o legătură cu totul şi cu totul specială care, din fericire, nu are nicio legătură cu politica".

După ce au fost semnate acordurile de cooperare, cei doi premieri au ţinut o conferinţă de presă comună. „Această vizită reprezintă o continuitate firească a relaţiilor dintre Republica Moldova şi România", a spus Vlad Filat.

„Am vrut să fiu aici cu o parte din miniştri, este ca o mică reuniune a cabinetelor. Încă de la preluarea mandatului am avut determinarea de a continua lucrurile bune în relaţiile dintre România şi Republica Moldova. În acelaşi, timp, vreau să dovedim că doi prim-miniştri dintr-o nouă generaţie politică pot să ducă relaţiile extraordinare sentimentale la un grad de pragmatrism şi concretizare pe care ni l-am dorit întotdeauna", a declarat Victor Ponta.

De ce a venit Ponta la Chişinău. Află ce spun experţii!

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite